LARANGAN bekerja untuk individu yang enggan menerima suntikan vaksin COVID-19 menjadi topik perbincangan yang hangat beberapa hari kebelakangan ini, apatah lagi apabila isu berkaitan dibangkitkan dan mendapat perhatian ke bawah duli Tuanku Sultan Selangor sendiri.

Sultan Sharafuddin Idris Shah dalam kenyataan baginda bertarikh 2 September yang lalu menzahirkan rasa dukacita terhadap sejumlah 562 orang rakyat Selangor yang enggan divaksin seterusnya bertitah bahawa mana-mana guru Kelas Asas Fardhu Ain (KAFA), pegawai masjid dan jurunikah di Selangor yang terlibat berkemungkinan tidak dibenarkan meneruskan tugas.

Pada 3 September, Senator Datuk Dr Mohd Radzi Md Jidin, Menteri Kanan Pendidikan, menegaskan bahawa guru yang enggan menerima vaksin COVID-19 tidak akan dibenarkan mengajar secara bersemuka dan berinteraksi dengan pelajar apabila sesi persekolahan dibuka pada 3 Oktober nanti, sebaliknya akan diberikan tugasan lain yang akan ditentukan kelak.

Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan Malaysia (NUTP) menyokong larangan tersebut, manakala Pertubuhan Kebajikan Pendidik Ummah Malaysia (Pendidik) menggesa Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) bertindak tegas dengan mengenakan tindakan tatatertib sewajarnya terhadap kumpulan guru terbabit.

Mengulas isu yang sama, Senator Idris Ahmad, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) pada 5 September menyatakan bahawa Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) akan mengkaji dan membincangkan kemungkinan mengambil pendekatan yang sama terhadap guru Kelas al-Quran dan Fardu Ain (KAFA) yang belum atau enggan menerima vaksin COVID-19.

Terdahulu, Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) melalui setiausaha agungnya, Kamarul Baharin Mansor menyelar tindakan sesetengah majikan yang mengambil tindakan disiplin termasuk membuang pekerja yang enggan divaksin, sebaliknya menyarankan agar pihak majikan untuk lebih peka dan bertimbang rasa terhadap pekerja tersebut.

Rentetan peristiwa yang dinyatakan di atas membangkitkan persoalan, apakah wajar pihak kerajaan mewajibkan vaksinasi COVID-19 kepada semua individu dewasa yang layak menerimanya?

Selaras dengan penulisan saya yang lalu (Wajibkan Vaksinasi COVID-19, Elak ‘Kelompok Culas’), sekali saya ingin tegaskan bahawa sudah tiba masanya kerajaan menyemak semula polisi vaksinasi secara sukarela yang dilaksanakan kini kepada mandatori secepat mungkin.

Dan jika ditanya, golongan mana yang perlu dijadikan kumpulan sasar untuk memulakan inisiatif tersebut, maka saya merasakan bahawa golongan pekerja samada dari sektor awam mahupun swasta wajar diberikan keutamaan.

Hal ini adalah berdasarkan rasional bahawa sejumlah besar kes positif COVID-19 di negara ini adalah disebabkan oleh kluster tempat kerja.

Berdasarkan rekod Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), sebanyak 1,549 kluster tempat kerja yang dikesan sejak 28 Mac hingga 17 Ogos yang lalu, dengan sub-kluster tempat kerja tertinggi melibatkan sektor pengilangan, perkhidmatan dan pembinaan, seterusnya menyebabkan 133,247 kes positif dengan 370 kes kematian.

Selain itu, kebenaran pembukaan semula sektor ekonomi dan kapasiti pengoperasian bagi sektor pembuatan, perkilangan, pembinaan, perlombongan, pengkuarian, pelancongan dan perkhidmatan merangkumi sektor pembuatan yang tidak disenaraikan dalam perkhidmatan perlu di kawasan dalam negeri Fasa 1 dan 2 Pelan Pemulihan Negara (PPN) adalah sangat bergantung pada tahap peratusan pekerja yang mendapat vaksin lengkap.

Syarat ini dinyatakan dengan jelas dalam semua Prosedur Operasi Standard (SOP) PPN mengikut fasa-fasa yang ditetapkan.

Malahan, sekalipun kerajaan tidak melaksanakan polisi vaksinasi secara mandatori, pihak majikan dilihat boleh mewajibkannya kepada semua pekerja mereka dengan menetapkannya sebagai salah satu peraturan tempat kerja, justeru memastikan persekitaran tempat kerja selamat dan tidak mengancam kesihatan pekerja selaras dengan Akta Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan (AKKP) 1994.

Menurut Seksyen 15 akta tersebut, majikan adalah bertanggungjawab untuk memastikan keselamatan, kesihatan dan kebajikan terhadap semua pekerjanya dalam tempoh bekerja.

Seksyen 24 akta yang sama pula menetapkan pekerja untuk mematuhi apa-apa arahan atau langkah berkaitan keselamatan dan kesihatan di tempat kerja yang dikeluarkan oleh majikan.

Oleh kerana akta ini berdasarkan konsep peraturan kendiri, maka majikan berhak menetapkan langkah kawalan yang perlu (setakat yang praktik) dalam memastikan persekitaran tempat kerja yang selamat dari risiko jangkitan COVID-19 termasuklah mewajibkan semua pekerja divaksinasi atau menetapkan hanya mereka yang telah lengkap divaksinasi sahaja boleh hadir bekerja.

Perkara ini juga selari dengan cadangan Persekutuan Majikan-Majikan Malaysia (MEF) bagi perlaksanaan polisi ‘Tiada suntikan, Tiada kerja’ (No jab, No job) sebagai syarat untuk pengambilan pekerja baharu atau pekerja lama kembali bekerja, dimana pekerja yang tidak divaksin atas pilihannya sendiri boleh dihalang daripada bekerja atau diletakkan sebagai bercuti tanpa gaji melainkan individu tersebut telah lengkap divaksinasi atau sehinggalah Malaysia diisytiharkan bebas daripada COVID-19 oleh kerajaan kelak.

Bahkan, Datuk Seri M Saravanan, Menteri Sumber Manusia turut memberi peringatan bahawa pekerja yang enggan divaksin boleh dikenakan tindakan mengikut AKKP 1994 kerana menyebabkan suasana tempat kerja yang tidak selamat.

Walaupun vaksin merupakan salah satu kaedah terbaik dalam menangani COVID-19 buat masa ini, namun ianya perlu digabungkan dengan pematuhan kepada langkah-langkah pencegahan yang lain iaitu memakai pelitup muka, mengamalkan penjarakan fizikal dan meningkatkan kebersihan diri dengan membasuh tangan secara kerap.

Kesimpulannya, majikan dan pekerja harus memainkan peranan secara bersama dalam mewujudkan tempat kerja bebas dari COVID-19. Dapatkan segera vaksinasi anda. Lindungi Diri, Lindungi Semua.* Ts Mohd Soffian Osman merupakan Perunding Keselamatan & Kesihatan Awam, Safety Management Academy.

** Penulisan artikel ini adalah pandangan penulis dan tidak semestinya mencerminkan pandangan sidang pengarang Astro AWANI.