awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
Bayaran balik cukai 2025 catat bayaran tambahan RM7.5 bilion berbanding RM4 bilion diumum sebelum ini
Rampas aset Rusia adalah "tindakan perang" - PM Belgium
Tentera Somalia bunuh lebih 130 pengganas al-Shabaab
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

KPKM teroka peluang pasaran baharu di AS

Bernama
Bernama
22/01/2026
20:15 MYT
KPKM teroka peluang pasaran baharu di AS
Malaysia meneroka peluang pasaran baharu di Amerika Syarikat bagi produk pertanian negara ketika lawatan Ketua Setiausaha Kementerian Pertanian dan Keterjaminan Makanan ke negara itu yang bermula 17 hingga 24 Jan. - Gambar hiasan
KUALA LUMPUR: Malaysia meneroka peluang pasaran baharu di Amerika Syarikat (AS) bagi produk pertanian negara ketika lawatan Ketua Setiausaha Kementerian Pertanian dan Keterjaminan Makanan (KPKM), Datuk Seri Isham Ishak ke negara itu yang bermula 17 hingga 24 Jan ini.
KPKM dalam kenyataan memaklumkan, perkara itu dibincangkan semasa kunjungan hormat Isham ke atas Timbalan Setiausaha bagi Perdagangan dan Hal Ehwal Pertanian Luar Negeri, Jabatan Pertanian AS (USDA), Michelle Bekkering di Washington DC pada Selasa.
Menurut kenyataan itu, pertemuan berkenaan turut membincangkan potensi kerjasama strategik dalam pemodenan pertanian, dengan fokus untuk meningkatkan produktiviti, mengukuhkan keterjaminan makanan serta menangani isu kelestarian alam sekitar.
"Di akhir pertemuan, Datuk Seri Isham menjemput penyertaan sektor industri AS dalam Pameran Pertanian, Hortikultur dan Agropelancongan (MAHA) 2026 yang akan diadakan dari 28 Ogos hingga 6 Sept 2026 dengan tema "Penciptaan Nilai Demi Keterjaminan Makanan," menurut kenyataan itu.
KPKM memaklumkan, pertemuan di Washington DC itu merupakan yang terkini dalam siri beberapa pertemuan peringkat tertinggi antara KPKM dan USDA dalam usaha kedua-dua negara memperkukuh kerjasama teknikal serta meningkatkan tahap kepercayaan bersama.
Kenyataan itu memaklumkan, ia bagi memastikan keselamatan makanan dan kelancaran perdagangan produk pertanian antara Malaysia dan AS, terutamanya selepas pemeteraian Perjanjian Perdagangan Timbal Balas (ART) pada 26 Okt 2025.
"Nilai perdagangan pertanian antara Malaysia dan AS direkodkan sebanyak RM14.68 bilion bagi tempoh Jan hingga Sept 2025, sekali gus mencerminkan peranan AS sebagai rakan strategik penting Malaysia dalam rantaian bekalan makanan global," menurut kenyataan itu.
-- BERNAMA
Topic Berkaitan
#KPKM
#Kementerian Pertanian dan Keterjaminan Makanan
#pasaran baharu
#Amerika Syarikat
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan