TANGKAK: Lelaki berketurunan Rohingya yang dikenali sebagai ‘Long Tiger’ dijatuhi hukuman penjara 12 bulan oleh Mahkamah Majistret di sini hari ini atas pertuduhan meloloskan diri dari lokap mahkamah itu, pertengahan Disember lalu.
Tertuduh ‘Long Tiger’ atau nama sebenarnya, Abdul Hamim Ab Hamid, 33, dijatuhi hukuman itu selepas membuat pengakuan bersalah sejurus pertuduhan terhadapnya dibacakan oleh jurubahasa di hadapan Majistret Zaridah Y Abdul Jaapar.
Mengikut pertuduhan, tertuduh didapati sengaja melarikan diri daripada jagaan pihak polis yang mana dia telah ditahan secara sah di sisi undang-undang bagi kesalahan di bawah Seksyen 388 Kanun Keseksaan.
Kesalahan itu dilakukan ketika tertuduh berada di lokap mahkamah di sini bagi sebutan kes lampau berkenaan kira-kira pukul 11.55 pagi, 15 Disember 2021 lalu.
Justeru, dia didakwa mengikut Seksyen 224 Kanun Keseksaan yang memperuntukan hukuman penjara maksimum dua tahun atau denda atau kedua-duanya.
Mengikut fakta kes, semasa berada di lokap mahkamah berkenaan, tertuduh mendakwa ingin ke tandas sebelum gari yang dipakai, dibuka oleh polis yang bertugas.
Bagaimanapun, gari itu tidak dipasang semula selain pintu sel juga tidak berkunci menyebabkan tertuduh ‘mencuri’ peluang melarikan diri keluar dari sel sebelum berjaya dicekup semula 13 hari kemudian di Sungai Petani, Kedah.
Terdahulu, prosiding pendakwaan yang dikendalikan Pengarah Pendakwaan Negeri, Tengku Amir Zaki Tengku Abdul Rahman dan Timbalan Pendakwa Raya, Muhammad Qaiyyum Ramlan, memohon hukuman setimpal dengan mengambil kira kepentingan awam dan sebagai pengajaran kepada masyarakat.
Tertuduh yang diwakili peguam Datin Freda Josephine Gonzales dan Muhammad Hariz Md Yusoff bagaimanapun merayu hukuman berkenaan diringankan dengan alasan tertuduh menanggung keluarga serta menyesal dengan tindakan berkenaan.
Majistret Zaridah pada penghakimannya kemudian memerintahkan tertuduh dipenjara 12 bulan dari tarikh ditangkap pada 28 Disember lalu.
Mahkamah turut menetapkan 14 dan 16 Februari ini bagi sebutan semula tiga kes lampau di bawah Seksyen 388 Kanun Keseksaan kerana pemerasan, Seksyen 506 kanun sama kerana ugutan bunuh dan Seksyen 342 kerana melakukan kurungan yang salah.
Tertuduh juga masih berdepan perbicaraan di bawah Seksyen 376 Kanun Keseksaan kerana merogol di Mahkamah Sesyen Muar.
Shuhada Abdul Kadir
Thu Jan 20 2022

Long Tiger didapati sengaja melarikan diri daripada jagaan pihak polis yang mana dia telah ditahan secara sah di sisi undang-undang bagi kesalahan di bawah Seksyen 388 Kanun Keseksaan. - Gambar Astro AWANI

Agong, Permaisuri zahir ucapan sempena Ramadan
Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah menzahirkan ucapan selamat menyambut Ramadan Al-Mubarak dan ibadah puasa kepada seluruh umat Islam di negara ini.
![AWANI 7:45 [22/03/2023] – Tumpuan umat Islam | Lawatan rasmi ke Arab Saudi | Keputusan Ketua Polis Negara AWANI 7:45 [22/03/2023] – Tumpuan umat Islam | Lawatan rasmi ke Arab Saudi | Keputusan Ketua Polis Negara](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://dzu2r3t0ymp2a.cloudfront.net/757/2015183/41774397131679489990358_640x360.jpg)
AWANI 7:45 [22/03/2023] – Tumpuan umat Islam | Lawatan rasmi ke Arab Saudi | Keputusan Ketua Polis Negara
Laporan berita padat dan ringkas #AWANI745 bersama Hakim Rahman Tumpuan #AWANI745 malam ini: - Bila puasa? pengumumannya sebentar lagi. - PM mula lawatan rasmi ke Arab Saudi, selesai tunai umrah. - Tun Mahathir nafi arah Ops Lalang. - Kerajaan sama sekali tidak sokong LGBT. #AWANInews

Pemilihan UMNO: 'Saya tetap bersama membantu parti' - Hishammuddin
Ahli Parlimen Sembrong itu berkata beliau berpegang teguh bahawa perkara yang penting adalah parti.

Solat terawih di padang terbuka, rutin biasa di Kelantan
Hampir setiap tahun kerajaan Kelantan menganjurkan Madinatul Ramadhan atau solat terawih bukan di masjid sebaliknya dilaksanakan di perkarangan Stadium Sultan Muhamad ke empat. Untuk butiran lanjut bersama Muhafandi Muhamad.

Umat Islam di Malaysia mula berpuasa esok
Umat Islam di seluruh negara akan mula berpuasa esok iaitu pada Khamis, 23 Mac 2023.

Tindakan tegas mengikut undang-undang pihak sokong LGBT
Kerajaan tidak sesekali menyokongan sebarang program mempunyai unsur LGBT dan tindakan tegas akan dikenakan terhadap pihak yang melanggar dasar kerajaan.

Ramadan: Masjid Hagia Sophia dibersihkan dengan air mawar
Pada 2020, statusnya kembali sebagai masjid dan dibuka untuk ibadah pada 24 Julai tahun sama.

Buletin AWANI Khas: Anak Bulan | Laporan terkini cerapan Hilal Ramadan 1444H

Pengisytiharan Permulaan Puasa 1444H / 2023M
Sebentar tadi Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja, Tan Sriu Syed Danial Syed Ahmad mengumumkan hari pertama umat Islam berpuasa ialah pada Khamis atau esok 23 Mac 2023. Sebelum berakhir .... ikuti semula pengumuman berkenaan.

Belanda: Penjawat awam dilarang guna TikTok untuk tugasan rasmi
Kerajaan Belanda akan mengharamkan penggunaan aplikasi perkongsian video China TikTok pada telefon yang digunakan untuk tugasan rasmi, lapor media tempatan pada Selasa.

Polis cari Nur Haziqah Hamidi saksi penting kes 'Long Tiger'
Polis mencari seorang wanita Nur Haziqah Hamidi yang menjadi saksi penting bagi perbicaraan kes berkaitan 'Long Tiger' atau nama sebenarnya Abdul Hamim Ab Hamid.

Mahkamah Tinggi batal keputusan lepas tanpa bebas Long Tiger
Hakim Datuk Abu Bakar Katar menetapkan perkara itu selepas mendapati berlaku kekhilafan terhadap keputusan terdahulu yang dibuat.

Keputusan lepas tanpa bebas Long Tiger dicabar
1 Jun depan ditetapkan bagi keputusan semakan kehakiman melibatkan keputusan melepas tanpa membebaskan Long Tiger daripada pertuduhan peras ugut, dua tahun lalu.

Long Tiger dilepas tanpa dibebas bagi kes peras ugut
Mahkamah Majistret Tangkak pada Selasa memberikan perintah pelepasan bukan pembebasan terhadap Abdul Hamim Ab Hamid atau lebih dikenali sebagai Long Tiger.

Lari dari tahanan, 'Long Tiger' dipenjara 12 bulan
Long Tiger atau Abdul Hamim Ab Hamid dijatuhi hukuman itu selepas membuat pengakuan bersalah sdi hadapan Majistret Zaridah Y Abdul Jaapar.

'Long Tiger' akan dituduh 19 Jan ini
Lelaki berketurunan Rohingya dikenali sebagai 'Long Tiger' yang ditahan semula selepas melarikan diri ketika menunggu proses perbicaraan di Mahkamah Majistret Tangkak, akan dituduh pada 19 Jan ini.

Pondan dipenjara lima bulan, sorok 'Long Tiger'
Rusli Mat didakwa mengikut Seksyen 216 Kanun Keseksaan kerana melindungi 'Long Tiger' selama 11 hari.

Long Tiger kini direman di Penjara Sungai Udang
'Long Tiger', lelaki etnik Rohingya kini menjalani reman dan kuarantin di Penjara Sungai Udang, Melaka bermula semalam sehingga 18 Jan ini.

Reman Long Tiger, tiga lelaki disambung hingga Isnin
Tiga lagi lelaki dipercayai rakan Long Tiger, turut disambung reman bagi tempoh sama.

Kertas siasatan 'Long Tiger' lari dari lokap mahkamah hampir siap - Ayob Khan
Jumlah tangkapan melibatkan kes Long Tiger atau nama sebenarnya Abdul Hamim Ab Hamid, 32, melarikan diri dari lokap mahkamah itu kekal empat orang.