IPOH: Lima buah negeri akan menerima Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) yang baharu, mulai esok.

Timbalan Ketua Pengarah JBPM, Datuk Nor Hisham Mohamad berkata, lima negeri itu ialah Perak, Kedah, Selangor, Johor dan Putrajaya.

Menurutnya, rombakan itu berikutan persaraan dan kenaikan pangkat pegawai kanan jabatan berkenaan.

“Ini adalah lima bertukaran utama yang kita buat mulai daripada esok berikutan kepada persaraan dan juga proses kenaikan pangkat,” katanya ketika ditemui semasa Majlis Perbarisan Penghargaan Pengarah JBPM Perak, Azmi Osman dan serah menyerah tugas di ibu pejabat JBPM Perak di Meru, di sini, hari ini.

Pada majlis itu, Azmi yang bersara wajib selepas 26 tahun berkhidmat, menyerahkan tugas kepada Sayani Saidon yang sebelum ini merupakan pengarah JBPM Kedah.

Azmi berkata, selepas bersara, beliau berhasrat untuk terus memberi khidmat kepada masyarakat, khususnya dalam bidang kebombaan.

“Saya juga merakamkan jutaan terima kasih kepada pengamal media di Perak ini yang sentiasa memberi komitmen tinggi dalam memberi kesedaran kepada masyarakat mengenai keselamatan,” ujarnya.

Sayani pula berkata, pertukarannya ke Perak umpama sirih pulang ke gagang kerana beliau pernah berkhidmat di negeri ini sebagai Timbalan Pengarah JBPM.

“Saya akan meneruskan perkara-perkara baik yang telah dibuat pengarah sebelum ini, di samping melihat aspek-aspek lain yang mungkin boleh ditambah baik,” katanya.