Skip to main content

Malaysia

Malaysia seru UNSC pastikan keselamatan anggota pengaman UNIFIL

 Tentera Israel ceroboh selatan Lubnan, langgar resolusi PBB - UNIFIL
Wisma Putra mengecam sekeras-kerasnya serangan berterusan terhadap anggota pengaman UNIFIL. - Gambar fail/Bernama

PUTRAJAYA: Malaysia menyeru masyarakat antarabangsa serta Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu untuk mengambil langkah-langkah sewajarnya bagi memastikan keselamatan anggota pengaman UNIFIL.

Dalam satu kenyataan pada Ahad, Kementerian Luar atau Wisma Putra mengecam sekeras-kerasnya serangan berterusan terhadap anggota pengaman UNIFIL.

Advertisement

Serangan-serangan itu merupakan jenayah perang dan Malaysia menuntut keadilan bagi anggota-anggota pengaman yang terkorban dan tercedera.

“Malaysia menggesa semua pihak untuk menghormati gencatan senjata, meredakan ketegangan dan memberikan kerjasama penuh kepada UNIFIL dalam melaksanakan mandatnya di bawah Resolusi Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu 1701(2006).

“Anggota tentera Batalion Malaysia (MALBATT) yang sedang berkhidmat di bawah panji UNIFIL dilaporkan berada dalam keadaan selamat,” menurut kenyataan itu.

Kerajaan Malaysia menzahirkan ucapan takziah kepada keluarga dan Kerajaan Perancis di atas kehilangan nyawa seorang anggota pengaman dan kecederaan tiga anggota pengaman Pasukan Interim Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu di Lubnan (UNIFIL) dalam satu insiden di Ghanduriyah pada 18 April.

-- BERNAMA

Must Watch Video