SEPANG:Jabatan Perkhidmatan Kuarantin dan Pemeriksaan Malaysia (MAQIS) merampas 149 ekor burung kenari spesies Serinus Canaria dari Belanda, dianggarkan bernilai RM72,431 yang diimport tanpa permit.

Pengarah MAQIS Selangor Dr Tarmisal Alimin berkata kesemua burung itu, dirampas di Stesen Kuarantin Haiwan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) pada Rabu lepas, selepas mendapati haiwan yang cuba dibawa masuk itu tidak mempunyai permit import yang dikeluarkan oleh jabatan.

"Perbuatan mengimport haiwan hidup tanpa permit import adalah kesalahan di bawah Seksyen 11 Akta Perkhidmatan Kuarantin dan Pemeriksaan Malaysia, jika sabit kesalahan boleh didenda tidak melebihi RM100,000 atau dipenjara tidak melebihi enam tahun atau kedua-keduanya," katanya dalam kenyataan media di sini hari ini.

Beliau berkata pihak MAQIS sentiasa melakukan pemeriksaan ke atas barangan pertanian yang diimport, bagi memastikan tumbuhan, haiwan, karkas, ikan, keluaran pertanian dan mikroorganisma, yang diimport ke negara ini bebas dari ancaman penyakit dan bahan cemar.

-- BERNAMA