KUALA LUMPUR:Calon peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) disajikan dengan sorotan program istimewa, ‘30 Hari Menjelang SPM’ di platform Astro Tutor TV sejak 23 Januari lalu.

Untuk 30 hari berturut-turut, dari jam 5 petang hingga 7 malam di saluran Tutor TV 603, pelajar SPM boleh mengulang kaji pelajaran dengan ‘Pelan A+ SPM’, ‘Misi Studi’, ‘Top Tutor’ dan ‘Top Tips’.

Kesemua program ini meliputi mata pelajaran teras seperti Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Matematik, Sejarah dan Sains, serta mata pelajaran elektif termasuk Matematik Tambahan, Biologi, Fizik, Kimia, Prinsip Perakaunan, Ekonomi Asas dan Geografi.

Ini merupakan salah satu inisiatif bagi memastikan kelangsungan prestasi dan momentum akademik calon-calon yang bakal menduduki peperiksaan mulai 22 Februari ini terus kekal positif walaupun di sebalik dugaan pandemik yang berlaku pada hari ini.

Bagi pelajar menengah rendah pula, Astro Tutor TV sediakan program edutainment ‘SMK: Study Squad’ mulai 27 Januari, setiap Rabu, jam 3 petang di saluran Tutor TV 602 dan Astro Ceria (611 HD, 631 SD).

"Mereka boleh mengulang kaji mata pelajaran Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Matematik, Sains, Sejarah dan Geografi untuk sukatan pelajaran Tingkatan 1 hingga Tingkatan 3 bersama selebriti, Wany Hasrita, Atu Zero dan barisan pelakon siri komedi SMK.

"Sementara itu, kandungan program TV Pendidikan untuk sekolah rendah dan menengah anjuran Kementerian Pendidikan Malaysia di Tutor TV tetap disiarkan seperti biasa, dengan lebih 170 episod baharu!

"Program TV Pendidikan meliputi semua mata pelajaran teras dan beberapa mata pelajaran elektif seperti Perniagaan, Ekonomi dan banyak lagi.

"Jadi, jangan lupa saksikan program pendidikan terbaik Astro Tutor TV di kaca televisyen, aplikasi Astro GO dan on demand," kata Astro Tutor TV dalam satu kenyataan.

Untuk pilihan yang lebih fleksibel, kesemua program pendidikan Astro juga boleh distrim melalui aplikasi Astro GO dan kemudahan on demand, Astro PVR Box atau Ultra Box.

Ketahui lebih lanjut di https://astro.com.my/HowTo.