Menteri Pertahanan Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein hari ini menggesa anggota media supaya menghormati privasi anggota keluarga penumpang dan anak kapal Penerbangan MH370 yang telah hilang lebih 17 bulan lalu.

Susulan pengumuman pakar antarabangsa yang mengesahkan bahawa flaperon ditemui di Pulau Reunion Perancis adalah dari Penerbangan MH370, Hishammuddin berkata pihak media perlu memberi ruang kepada mereka tatkala menghadapi masa sukar seperti sekarang.

Beliau berkata sebagai pemangku Menteri Pengangkutan pada masa kejadian dan peringkat awal usaha mencari, penemuan flaperon tersebut mengembalikan kepedihan yang dialami tahun lalu dan berita tersebut pasti merupakan suatu yang sukar kepada keluarga penumpang dan anak kapal pesawat MH370.

"Saya faham bagaimana mereka rasa. Kita akan melakukan segala yang terdaya untuk memberikan keselesaan kepada keluarga mangsa dan terus bekerjasama dengan rakan-rakan antarabangsa dalam perkara ini.

"..memandangkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak telah memberi jaminan, kerajaan Malaysia akan terus komited untuk berusaha sedaya upaya kami bagi mendapatkan kebenaran tentang apa yang berlaku," katanya dalam kenyataan di sini.

VIDEO: Sidang akhbar pengesahan serpihan pesawat di Pulau Reunion sah milik MH370

FOTO: Debaran sekitar pengumuman Perdana Menteri flaperon milik MH370

BACA: Serpihan di Pulau Reunion sah milik MH370. Apa yang telah diketahui


Awal hari ini, Najib berkata para pakar yang berkumpul di bandar Toulouse, Perancis "telah mengesahkan bahawa serpihan yang ditemui di Pulau Reunion adalah daripada MH370".

Hishammuddin berkata kehilangan MH370 merupakan tragedi terbesar yang pernah menimpa industri penerbangan dan Malaysia khasnya.

"Kehilangannya kekal dalam hati semua rakyat Malaysia dan juga mereka yang berkaitan di seluruh dunia dan seperti yang saya katakan sebelum ini, lukanya tidak akan pernah sembuh, tetapi ia mendekatkan masyarakat Malaysia dan antarabangsa.

BACA: Rakyat Malaysia beri kata-kata semangat kepada waris

BACA: Waris mangsa penerbangan MH370 terkejut dengar pengumuman PM

Beliau turut mengucapkan terima kasih kepada Menteri Pertahanan Perancis Jean-Yves Le Drien dan pasukannya yang berada di barisan depan atas sumbangan mereka dalam misi mencari dan dan menyiasat MH370.

"MH370 tidak akan dilupakan dan semua yang dilakukan selama ini tidak sia-sia dan kami dengan izin Tuhan, satu hari nanti akan menemui jawapan sebenar kepada tragedi malang ini. Saya sentiasa yakin pada akhirnya kebenaran akan berjaya dibuktikan," katanya.

Penerbangan MH370 dari Kuala Lumpur ke Beijing hilang pada 8 Mac 2014 bersama-sama 239 penumpang dan anak kapal.