awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
Lelaki Perancis dan dua rakan bebas tuduhan edar, miliki dadah
Langgar syarat hiburan, penganjur Makar Fest XL berdepan penalti RM30,000
Empat hektar hutan simpan di Banting terbakar
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

MyCC cadang penalti kewangan sebanyak RM46.36 juta terhadap FFM Bhd

Bernama
Bernama
10/08/2022
14:54 MYT
MyCC cadang penalti kewangan sebanyak RM46.36 juta terhadap FFM Bhd
MyCC telah mencadangkan untuk mengenakan penalti kewangan sebanyak RM46.36 juta ke atas FFM Bhd, anak syarikat 80 peratus PPB Group Bhd berikutan penemuan mengenai dakwaan melanggar Seksyen 4 Akta Persaingan 2010 (Akta 712).
KUALA LUMPUR: Suruhanjaya Persaingan Malaysia (MyCC) telah mencadangkan untuk mengenakan penalti kewangan sebanyak RM46.36 juta ke atas FFM Bhd, anak syarikat 80 peratus PPB Group Bhd berikutan penemuan mengenai dakwaan melanggar Seksyen 4 Akta Persaingan 2010 (Akta 712).
Dalam makluman kepada Bursa Malaysia hari ini, PPB berkata dakwaan MyCC terhadap FFM itu adalah berhubung kononnya ia memeterai perjanjian atau amalan bersepadu oleh pengilang makanan ayam tertentu dalam menetapkan harga makanan ayam.
"Tertakluk kepada penemuan berhubung dakwaan pelanggaran itu, MyCC telah mencadangkan untuk mengenakan penalti kewangan sebanyak RM46.36 juta ke atas FFM. Tiada impak kewangan dari segi operasi atau material kepada kumpulan itu," katanya.
Ia berkata FFM mungkin mengemukakan representasi bertulis kepada MyCC selewat-lewatnya 20 September dan syarikat itu sedang bekerjasama dengan penasihatnya mengenai representasinya kepada MyCC.
Namun begitu, ia berkata keputusan yang dicadangkan dan kemungkinan penalti sebanyak RM46.36 juta bukanlah muktamad dan tidak muktamad ketika ini kerana MyCC dalam kenyataan akhbar bertarikh 5 Ogos 2022, menekankan bahawa penemuannya adalah sementara dan tidak boleh diandaikan bahawa mana-mana entiti telah melanggar undang-undang pada peringkat ini.
Pada 5 Ogos, MyCC mengeluarkan keputusan yang dicadangkan terhadap lima pengilangan makanan kerana melanggar Seksyen 4 Akta Persaingan 2010 (Akta 712).
Empat pengilang makanan ternakan lain yang menerima notis keputusan yang sama yang dicadangkan oleh MyCC ialah Dindings Poultry Development Centre Sdn Bhd, Gold Coin Feedmills (Malaysia) Sdn Bhd, Leong Hup Feedmill Malaysia Sdn Bhd dan PK Agro-Industrial Products (M) Sdn Bhd.
-- BERNAMA
Topic Berkaitan
#MyCC
#Suruhanjaya Persaingan Malaysia
#FFM Bhd
#penalti kewangan
#Akta Persaingan
#Bursa Malaysia
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan