PUTRAJAYA: Seorang nelayan mungkin didakwa semula atas kesalahan memiliki pistol dan cubaan membunuh selepas Mahkamah Rayuan semalam mengetepikan keputusan Mahkamah Tinggi yang membebaskannya daripada pertuduhan itu.

Panel tiga hakim Mahkamah Rayuan diketuai Hakim Datuk Hanipah Farikullah memutuskan bahawa Mahkamah Tinggi telah terkhilaf dalam melepas dan membebaskan Goh Hwa Kiang, 41.

Hanipah yang bersidang bersama Datuk Lee Heng Cheong dan Datuk Nordin Hassan membenarkan rayuan pihak pendakwaan untuk mengembalikan keputusan Mahkamah Sesyen yang melepaskan tanpa membebaskan (DNAA) Goh daripada pertuduhan tersebut.

Hanipah berkata dalam satu keputusan Mahkamah Persekutuan sebelum ini menyatakan bahawa, mahkamah tidak mempunyai kuasa untuk melepaskan seseorang tertuduh tanpa mendengar kesemua keterangan daripada pihak pendakwaan.

Berikutan keputusan itu, Goh kini boleh didakwa semula atas kesalahan tersebut.

Goh, didakwa pada 29 Sept 2018 kerana memiliki pistol Smith and Wesson di bawah Seksyen 8 Akta Senjata Api (Penalti Lebih Berat) 1971 dan juga atas cubaan membunuh K. Kalidass.

Dia didakwa melakukan kesalahan tersebut di hadapan sebuah rumah di Batu 3/4 , Jalan Pantai Tanjung, Piandang, Daerah Kerian, Perak pada 2.15 pagi 19 Julai 2018.

Pada 13 Julai 2020, Mahkamah Sesyen menjatuhkan DNAA kepada Goh selepas pendakwaan mengemukakan empat saksi termasuk pegawai penyiasat.

Goh kemudiannya memfailkan permohonan semakan di Mahkamah Tinggi, di mana pada 24 Feb 2021, dia diberikan perintah dilepas dan dibebaskan, yang bermakna dia tidak lagi boleh didakwa atas kesalahan yang sama.

Timbalan Pendakwa Raya Zaki Asyraaf Zubir berhujah bahawa pendakwaan tidak memohon DNAA terhadap Goh di Mahkamah Sesyen.

Malah beliau berkata pendakwaan hanya memohon pengangguhan perbicaraan kerana saksi tidak boleh disepina berikutan perubahan pegawai penyiasat, dan menambah bahawa pegawai yang mengambil alih kes itu terlepas pandang perkara itu.

Zaki Asyraf berkata itulah pertama kali saksi pendakwaan tidak hadir di mahkamah.

Peguam Goh Datuk Naran Singh berhujah bahawa Mahkamah Tinggi telah melepas dan membebas Goh daripada tuduhan itu kerana saksi pendakwaan utama telah memberikan keterangan.

-- BERNAMA