awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
Kumpulan KTMB umum pelantikan Azlan Shah Al Bakri sebagai CEO baharu
Tiada rakyat Malaysia terjejas insiden serangan terbaharu di Selatan Thailand
10 termasuk tiga wanita ditahan dalam Operasi Samseng Jalanan
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

Notis penamatan perolehan SSA TM dalam DNB tidak beri kesan pelaksanaan 5G - Fahmi

Bernama
Bernama
11/05/2023
15:14 MYT
Notis penamatan perolehan SSA TM dalam DNB tidak beri kesan pelaksanaan 5G - Fahmi
Fahmi berkata setakat 30 April lepas, pelaksanaan rangkaian 5G di negara ini telah mencapai tahap 61.7 peratus. - Gambar fail/BERNAMA
KUALA LUMPUR: Notis penamatan berhubung perolehan perjanjian langganan saham (SSA) yang dikeluarkan Telekom Malaysia Bhd (TM) kepada Digital Nasional Bhd (DNB) tidak memberikan kesan kepada pelaksanaan rangkaian 5G negara, kata Menteri Komunikasi dan Digital Fahmi Fadzil.
Malah Fahmi berkata setakat 30 April lepas, pelaksanaan rangkaian 5G di negara ini telah mencapai tahap 61.7 peratus.
"Jadi (pelaksanaan 5G) memang bergerak dan kita menjangkakan menjelang hujung tahun ini kita akan dapat mencapai 80 peratus.
"Apabila kita telah mencapai 80 peratus pelaksanaan rangkaian 5G, maka kita akan ada peralihan daripada satu rangkaian borong kepada dwirangkaian," katanya ketika ditemui pada Majlis Sekalung Budi bersama Menteri Komunikasi dan Digital di Angkasapuri di sini hari ini.
Beliau berkata pengumuman yang dibuat syarikat telekomunikasi itu selaras dengan terma perjanjian yang dari segi prosedur mereka perlu memaklumkan kepada Bursa Malaysia bahawa perbincangan sebelum ini telah dihentikan dan sebarang perkara yang telah dipersetujui sebelum ini telah ditarik balik.
"Setelah kerajaan mengumumkan hala tuju baharu untuk pembangunan dan pelaksanaan rangkaian 5G di Malaysia, maka dari segi proses dan prosedur mereka kena maklumkan kepada Bursa Malaysia bahawa perbincangan yang lama dihentikan dan apa-apa yang telah dipersetujui sebelum ini ditarik balik. Bagaimanapun perbincangan baharu akan dimulakan.
"Mereka (syarikat telco) boleh memulakan perbincangan baharu kerana terma kini berbeza," katanya sambil menambah satu pasukan petugas (taskforce) turut akan dibentuk bagi memantau proses pelaksanaan rangkaian 5G di negara ini.
Semalam, TM telah mengeluarkan notis penamatan kepada DNB, berkuat kuasa serta-merta, selaras dengan terma SSA untuk melanggan 20 peratus kepentingan ekuiti dalam DNB.
Ini berikutan tarikh lanjutan untuk memenuhi semua syarat duluan (CP) di bawah SSA telah luput, menurut TM dalam satu makluman kepada Bursa Malaysia.
-- BERNAMA
Topic Berkaitan
#notis penamatan perolehan SSA
#Telekom Malaysia
#DNB
#rangkaian 5G
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan