KUALA LUMPUR :Sebanyak 59 pendatang asing tanpa izin (PATI) ditahan dalam Operasi Benteng, pada Rabu.

Menteri Kanan Pertahanan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, pihak penguat kuasa turut merampas sebuah bot dan tiga buah kenderaan darat.

"Kerajaan akan mengambil tindakan tegas terhadap mana-mana pihak yang cuba memasuki sempadan negara secara haram dan agensi-agensi penguat kuasa akan terus mengetatkan kawalan kawasan sempadan terutamanya di lorong-lorong tikus," katanya dalam kenyataan di sini, pada Khamis.

Ismail Sabri berkata, sebanyak 84 sekatan jalan raya Operasi Benteng dilaksanakan melibatkan Polis Diraja Malaysia (PDRM), Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dan Agensi Kawalan Sempadan Malaysia (AKSEM).

Dalam perkembangan berasingan, beliau berkata, sejak 24 Julai sehingga 30 September lalu, seramai 38,321 individu telah pulang ke tanah air melalui pintu masuk sempadan antarabangsa dan telah ditempatkan di hotel, Institut Latihan Awam (ILA) serta institusi pengajian tinggi swasta.

"Daripada jumlah itu,  8,698 individu sedang menjalani proses kuarantin wajib manakala 106 individu telah dihantar ke hospital untuk rawatan," ujarnya.