IPOH: Sebanyak 205 notis kerana pelbagai kesalahan telah dikeluarkan dalam Op Pengarah Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Perak di Jalan Sultan Idris Shah di sini, malam tadi.

Pengarah JPJ Perak, Mohammad Yusoff Abustan berkata, daripada jumlah itu, notis P22 iaitu notis arah periksa mencatatkan bilangan tertinggi iaitu 142 notis.

Selain itu, katanya, sebanyak 23 notis PG1 iaitu larangan penggunaan kenderaan dan 40 notis Seksyen 61(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987 iaitu notis arah periksa kenderaan telah dikeluarkan.

"Berdasarkan statistik, JPJ telah mengeluarkan sebanyak 32,658 notis saman sehingga Mei lalu, berbanding tahun 2021 yang mencatatakan sebanyak 46,586 iaitu pengurangan sebanyak 28.3 peratus.

“Pengurangan ini disebabkan program advokasi yang dilakukan sejak awal tahun," katanya ketika ditemui selepas operasi itu.

Operasi bersepadu itu melibatkan 87 pegawai dan anggota termasuk polis, Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK) dan Jabatan Imigresen Malaysia (Imigresen) Perak.

Operasi dijalankan dengan menyasarkan pelbagai jenis kenderaan yang meliputi kesalahan-kesalahan peraturan jalan raya di bawah akta Pengangkutan Jalan 1987 dan Kaedah-Kaedah Kenderaan Motor 1959.

Mohammad Yusoff berkata, tiga individu ditahan selepas didapati positif dadah menerusi ujian saringan air kencing yang dijalankan AADK.

Di samping itu, katanya, polis turut mengeluarkan 10 saman atas pelbagai kesalahan.

"Pelaksanaan penguatkuasaan ini akan diterus dilaksanakan secara berkala untuk memantau atau menguatkuasakan lagi peraturan yang sedia ada," ujarnya.

Beliau turut mengingatkan pemegang empat jenis Lesen Memandu Malaysia (LMM) untuk memperbaharui lesen masing-masing berikutan tempoh moratorium berakhir 30 Jun ini.

Lesen-lesen itu ialah Lesen Belajar Memandu (LDL), Lesen Memandu Percubaan (PDL), Lesen Memandu Kompeten (CDL) dan Lesen Vokasional (PSV/GDL) yang boleh memperbaharui lesen di JPJ, Myeg atau Pejabat Pos.