awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
Jumlah kematian akibat tanah runtuh di Bandung Barat meningkat kepada 56
LKM e-panggilan lebih fleksibel, kadar fi baharu ikut tempoh berkuat kuasa esok
Murid tahun enam, bapa saudara maut dalam kemalangan di Sri Aman
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

PADU: Hanya 17% penduduk Malaysia daftar setakat ini

Amanz
Amanz
18/03/2024
01:15 MYT
PADU: Hanya 17% penduduk Malaysia daftar setakat ini
Jika PADU ingin berjaya, usaha yang lebih giat untuk menguar-uarkan kelebihan mendaftar harus dilakukan.
SEHINGGA setakat jam 11.59 malam Sabtu lalu, hanya 5.22 juta rakyat Malaysia telah berdaftar kepada Sistem Pangkalan Data Utama (PADU).
Ini adalah hanya sekitar 17.3% daripada 30.08 juta jumlah keseluruhan rakyat Malaysia dan adalah angka yang agak rendah lebih dua bulan sejak dilancarkan pada bulan Januari lalu.
Jumlah pendaftaran yang rendah menjadi isu kerana data yang dikumpul akan digunakan untuk penyampaian subsidi tersasar serta pelbagai lagi inisiatif kerajaan.
Antara rungutan yang didengari ialah ia tidak cukup mesra pengguna yang berusia dan sistem pengesahan identiti yang perlahan.
Kerisauan orang ramai mengenai sebuah pangkalan data utama yang menyimpan semua maklumat juga gagal diredakan oleh pihak PADU.
Pelbagai kes ketirisan data sebelum ini tidak diambil serius oleh pihak berwajib dengan tiada pihak dikenakan tindakan membuatkan kepercayaan orang ramai akan keselamatan data di Malaysia agak rendah.
Tindakan menutup mulut tanpa sebarang kenyataan rasmi membuatkan kepercayaan ini semakin terhakis.
Jika PADU ingin berjaya, usaha yang lebih giat untuk menguar-uarkan kelebihan mendaftar harus dilakukan.
Sehingga 16 Mac 2024 jam 11.59 malam, jumlah rekod pengemaskinian maklumat individu adalah seramai 5.22 juta orang daripada 30.08 juta rekod individu dalam sistem PADU berdasarkan sumber data pentadbiran. pic.twitter.com/s951JejuEE
— PADUOfficial (@paduofficial_) March 17, 2024
Topic Berkaitan
#PADU
#daftar dengan PADU
#rakyat Malaysia
#Sistem Pangkalan Data Utama
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan