IPOH: Jabatan Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan (JKKP) Perak telah mengeluarkan arahan kepada majikan untuk menghentikan kerja pengoperasian kuari, susulan insiden seorang pekerja lelaki maut tertimbus dalam runtuhan batu di tapak kuari Keramat Pulai, Simpang Pulai, Selasa lalu.
JKKP dalam kenyataan hari ini memaklumkan, sepasukan pegawai penyiasatnya diarahkan ke lokasi kejadian pada Selasa bagi menjalankan siasatan, sebaik sahaja menerima maklumat mengenai kejadian tersebut.
Ujarnya, kemalangan membabitkan seorang pekerja lelaki warganegara asing berusia 36 tahun yang ditimpa runtuhan batu kuari semasa menjalankan kerja memindahkan batu kuari di kawasan tersebut.
"Hasil siasatan mendapati mangsa merupakan pemandu jengkaut bagi sebuah syarikat kontraktor yang dilantik untuk membuat kerja memindahkan batu kuari dari kawasan kuari tersebut.
"Semasa kejadian mangsa bersama tiga orang rakan sekerjanya sedang menjalankan kerja mengalihkan batu kuari menggunakan jengkaut ke dalam lori.
"Runtuhan batu kuari telah menyebabkan mangsa dihempap batu kuari, operasi menyelamat telah dijalankan oleh pihak bomba dan mangsa disahkan meninggal dunia di tempat kejadian," katanya.
Sehubungan itu katanya, JKKP akan mengambil tindakan perundangan ke atas pihak yang bertanggungjawab sekiranya terdapat pelanggaran di bawah peruntukan Akta Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan 1994.
"Pihak majikan telah diarahkan untuk menghentikan kerja-kerja pengoperasian kuari sehingga tindakan penambahbaikan diambil oleh pihak mereka.
"JKKP memandang serius setiap kemalangan melibatkan pekerja mahupun orang awam. Majikan mempunyai kawalan penuh ke atas sebarang aktiviti di tempat kerja.
"Majikan bertanggungjawab untuk mengenal pasti terlebih dahulu bahaya-bahaya di tempat kerja, membuat analisa risiko dan seterusnya mengadakan kawalan risiko yang berkesan sebelum pekerja menjalankan aktiviti kerja.
"Ia bagi mengurangkan risiko keselamatan ke atas pekerja dan mengelakkan berlakunya kemalangan," jelas kenyataan itu.
Selain itu katanya, kejadian sebegitu boleh dielakkan jika majikan melaksanakan penaksiran dan kawalan risiko yang komprehensif mengikut kaedah yang dinyatakan dalam garis panduan.
Selasa lalu media melaporkan, seorang pekerja asing dilaporkan maut dalam kejadian runtuhan batu kapur di sebuah tapak kuari di Jalan Cameron Highlands-Keramat Pulai dekat Simpang Pulai.
Aida Aziz
Thu Sep 07 2023

Semasa kejadian mangsa bersama tiga orang rakan sekerjanya sedang menjalankan kerja mengalihkan batu kuari menggunakan jengkaut ke dalam lori. - Foto JBPM Perak

Gerai mercun terbakar, lima kenderaan musnah
Lima kenderaan musnah selepas sebuah gerai menjual mercun terbakar di Jalan Dataran Cheras 6, Dataran Perniagaan Cheras.

Laluan, kawasan Kuil Arulmigu Balathandayuthapani di Pulau Pinang sesak, ada yang pengsan
Orang ramai, terutama penganut Hindu, semakin memenuhi jalan dan kawasan menghala ke Kuil Arulmigu Balathandayuthapani.

Pelbagai pihak bantu ringankan beban mangsa banjir di Sarawak
Selain NGO, beberapa syarikat swasta turut turun padang menyalurkan bantuan bagi meringankan beban mangsa banjir di negeri itu.

Laos sasar 4.3 juta pelancong asing pada 2025
Laos menyasarkan untuk menarik 4.3 juta pelancong antarabangsa pada 2025, dengan jangkaan menjana pendapatan lebih US$1 bilion.

Lee Lam Thye seru kerajaan perkenal Akta 'Good Samaritan'
Pertubuhan Ikatan Komuniti Selamat seru kerajaan perkenalkan Akta Good Samaritan untuk menyediakan perlindungan undang-undang kepada orang awam.

Lebih ramai wanita Borneo perlu sertai PERANTIS - Nancy
Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat seru lebih ramai pemimpin wanita dari Borneo menyertai Program Perantisan Kepimpinan Wanita (PERANTIS) tahun ini.

CPI 2024: Perlu pembaharuan menyeluruh - MCW
Pembaharuan menyeluruh termasuk mempercepat agenda reformasi institusi, perlu dilaksanakan dalam usaha pembanterasan rasuah di negara ini.

PERKESO Terengganu bayar RM23.4 juta faedah kepada pencarum tahun lepas
PERKESO Terengganu telah membuat pembayaran faedah kepada OB dan waris kira-kira RM23.4 juta melibatkan 5,858 kes sepanjang tahun lepas.

Penggunaan data EO dorong tambahan AS$100 bilion kepada KDNK ASEAN - Laporan
Pertumbuhan itu dilihat menawarkan peluang besar bagi inovasi, daya tahan dan penyelesaian sektor swasta yang merentas industri.

Pulau Pinang akan wujud Kursi Endowment profesor Al-Azhar bidang syariah
MAINPP akan mewujudkan Endowment Chair Professor Al-Azhar dalam bidang syariah bagi tujuan kerjasama penyelidikan isu fikah dan syariah.

Pekerja asing maut runtuhan batu: JKKP Perak arah henti operasi kuari, siasat kes
Sepasukan pegawai penyiasatnya diarahkan ke lokasi kejadian pada Selasa bagi menjalankan siasatan.

'Gunung Everest kehilangan salji, lebih kering dan berbatu'
Permukaan Everest kering mungkin berpunca daripada kurangnya taburan hujan atau salji.

Suami maut, rumah ditimpa runtuhan batu
Dalam kejadian kira-kira jam 3 petang itu, mangsa dikatakan sedang berehat bersama isterinya di dapur rumah berkenaan.