ROMPIN: PDRM kini berkolaborasi bersama TNB membanteras peningkatan mendadak kegiatan mencuri bekalan letrik bagi tujuan melombong bitcoin.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Bukit Aman, Datuk Seri Abd Jalil Hassan berkata, PDRM telah melakukan 520 tangkapan melibatkan nilai rampasan RM54 juta bagi tahun 2021 berbanding tahun sebelumnya membabitkan 26 tangkapan dengan nilai rampasan RM1.3 juta.

Tambah Jalil lagi, empat buah negeri direkodkan mempunyai statistik tertinggi bagi kes kecurian elektrik melibatkan aktiviti ‘melombong’ bitcoin ini iaitu Selangor, Kuala Lumpur, Perak dan Pulau Pinang.

"Kita bersama-sama dengan TNB telah bersetuju untuk memperkasakan lagi tindakan di bawah Kanun Keseksaan .

"Selama ini kita lihat kalau kita buka bawah Seksyen 37 (1) Akta Bekalan Elektrik ini tidak menggentarkan mereka. Kita telah memgambil keputusan dan pendekatan yang lebih drastik kita akan ambil tindakan bawah Seksyen 379 dan Seksyen 427 Kanun Keseksaan yang mana hukuman hukumannya adalah lebih berat," katanya ketika ditemui di sini hari ini.

Jalil berkata demikian ketika ditemui media selepas majlis pelupusan barang kes kecurian elektrik TNB Bitcoin di Rompin.

Beliau turut berkata, individu yang terbabit dalam aktiviti haram itu juga boleh disiasat dan dikenakan tindakan menggunakan Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Aktiviti Haram 2001 (AMLA).

Sepanjang tahun 2020, pihak polis berjaya merekodkan rampasan bernilai RM1.2 juta akibat aktiviti itu, manakala tahun lalu, jumlahnya meningkat secara mendadak kepada RM54 juta.

Manakala menurut Ketua Pengawai Rangkaian Pembahagian TNB, Wan Nazmy Wan Mahmood, secara umumnya TNB dan kerajaan mengalami kerugian antara RM400 juta hingga RM500 juta setahun akibat aktiviti perlombongan bitcoin secara tidak sah.

Wan Nazmy berkata tugasan unit penguatkuasaan 'Special Engagement Against Losses' atau SEAL daripada TNB dengan kerjasama dari PDRM sentiasa melakukan pemantauan di lokasi yang disyaki terbabit dengan aktiviti haram ini.

"Dalam tiga tahun kebelakangan ini treat, ancaman daripada bitcoin ini telah pun mendadak naik.

"Kita perkasakan lagi pasukan ini supaya mereka diberi teknologi DSN, juga diberi laluan kerjasama PDRM kerana cabaran itu amat luar biasa, dia bukan lagi ancaman biasa," katanya.

Aktiviti melombong bitcoin bukan satu kesalahan dan individu atau syarikat yang berminat perlu mengemukakan permohonan kepada TNB dan mereka akan dikenakan kadar tarif elektrik komersial untuk menjalankan aktiviti berkenaan.