awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
Tun Mahathir dibenar pulang bermalam di rumah
SINAR perkenal penyampai baharu untuk segmen pagi dan petang mulai 9 Febuari 2026
NVIDIA sah tidak lancar GPU baharu 2026 akibat krisis RAM global
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

Perkhemahan lima sahabat bertukar tragedi apabila 2 lemas di Sungai Dungun

Nur Fazlizai Ali
Nur Fazlizai Ali
05/03/2021
20:44 MYT
Perkhemahan lima sahabat bertukar tragedi apabila 2 lemas di Sungai Dungun
Jenazah dua sahabat yang lemas ketika mandi di Sungai Dungun dibawa ke hospital. -Astro AWANI
DUNGUN: Dua sahabat meninggal dunia setelah lemas ketika mandi di Sungai Dungun berhampiran Kampung Minda Talong, di sini, pada Jumaat.
Mangsa dikenal pasti sebagai Mohd Subree Ahmad Tajuddin, 38, dan Ariff Razali, 34.
Mereka dilapor datang ke kawasan sungai tersebut bersama tiga lagi rakan untuk berkhemah sempena cuti umum pada Khamis.
Menurut rakan mangsa Aris Adam, ketika kejadian kira-kira jam 9.30 pagi itu, kedua-kedua mangsa bersama seorang lagi rakan sedang mandi di tengah sungai, manakala dia hanya mandi di tempat yang cetek kerana tidak pandai berenang.
Menurutnya, tidak lama kemudian dia melihat kedua-dua rakannya itu dihanyutkan arus ke sebuah lubuk berhampiran menyebabkan mereka tidak sempat menyelamatkan diri sebelum ditarik oleh arus ke dasar sungai.
"Dia berenang di sana nak ke sini, dalam air lah. Bila sampai sana, air paras lutut, tapi dia punya arus laju.
"Macam saya dan seorang lagi kawan memang tak pandai berenang, jadi kami keluarlah, jalan tepi sungai saja.
"Semasa mereka ambil video guna GoPro di border tu, masa itulah mereka lost control," kata Aris.
Mayat Mohd Subree ditemui terapung pada jarak 10 meter dari lokasi kejadian pada jam 9.45 pagi, manakala mayat Ariff Razali ditemui di dasar sungai pada jam 1.27 petang.
Sementara itu, Ketua Polis Daerah Dungun, Superintendan Baharudin Abdullah berkata operasi mencari dan menyelamat melibatkan kekuatan seramai 33 orang dari Balai Bomba dan Penyelamat Bandar Al Mukhtafi Bilah Shah serta pihak polis dan turut dibantu oleh penduduk kampung.
Mayat kedua-dua mangsa dibawa ke Unit Forensik Hospital Dungun untuk proses bedah siasat dan urusan pengebumian.
Operasi mencari dan menyelamat ditamatkan sepenuhnya pada jam 2.30 petang.
Topic Berkaitan
#lemas
#Sungai Dungun
#Kampung Minda Talong
#Mohd Subree Ahmad Tajuddin
#Ariff Razali
#berkhemah
#perkhemahan bertukar tragedi
#Baharudin Abdullah
#PDPA
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan