awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
Museveni menang Pilihan Raya Presiden Uganda
PRK Lamag: Mohd Ismail lancar manifesto, kemuka tujuh tawaran
Berita tempatan pilihan sepanjang hari ini
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

PH gesa kerajaan timbang semula keputusan hantar balik 1,200 warga Myanmar

Astro Awani
Astro Awani
23/02/2021
12:25 MYT
PH gesa kerajaan timbang semula keputusan hantar balik 1,200 warga Myanmar
Kenyataan itu dikeluarkan Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim; Presiden Amanah, Mohamad Sabu dan Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng. - Bernama
KUALA LUMPUR: Majlis Presiden Pakatan Harapan (PH) menggesa kerajaan Malaysia mempertimbang semula keputusan menghantar pulang 1,200 warga Myanmar ke negara asal.
Dalam satu kenyataan, Majlis Presiden PH berkata, tindakan sedemikian seperti mengesah dan mengiktiraf junta tentera di Myanmar selain berkemungkinan menjejaskan keselamatan pelarian kerana negara itu masih dianggap zon konflik.
"Sehingga pemerhati antarabangsa dapat mengesahkan keadaan sebenar di Myanmar telah selamat, Malaysia bertanggungjawab untuk memastikan nyawa-nyawa pelarian tersebut tidak terancam," kata mereka dalam kenyataan bersama.
Kenyataan itu dikeluarkan Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim; Presiden Amanah, Mohamad Sabu dan Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng.
Sementara itu, mereka turut menggesa kerajaan Malaysia untuk memulakan dialog antara pemimpin-pemimpin ASEAN dan junta Myanmar untuk menghentikan kekerasan terhadap penunjuk perasaan, membebaskan semua tahanan politik, serta mengembalikan demokrasi dan institusi Parlimen di Myanmar.
Topic Berkaitan
#majlis presiden PH
#Anwar Ibrahim
#Mohamad Sabu
#Lim Guan Eng
#Myanmar
#pelarian
#hantar pulang
#gesa kerajaan
#timbang semula
#junta tentera
#keselamatan
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan