awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
Ketua jurulatih TFC direhatkan serta-merta susulan prestasi hambar
Krisis politik Perlis: Ahli Pas diminta kekal tenang, jangan terpengaruh provokasi - Tuan Ibrahim
TPM Ahmad Zahid puji kejayaan tiga pelajar Orang Asli rangkul emas di IRO 2025
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

PM lawat Bazar Ramadan Seksyen 2, nasihat peniaga jaga harga jualan, kebersihan

Bernama
Bernama
13/03/2025
14:07 MYT
PM lawat Bazar Ramadan Seksyen 2, nasihat peniaga jaga harga jualan, kebersihan
Anwar (dua, kanan) beramah mesra bersama peniaga ketika hadir membuat lawatan ke Bazar Ramadan Seksyen 2 Shah Alam hari ini. - Gambar Bernama
SHAH ALAM: Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini meluangkan masa melawat peniaga dan beramah mesra bersama pengunjung Bazar Ramadan Seksyen 2 di sini.
Anwar, yang diiringi Menteri Besar Selangor Datuk Seri Amirudin Shari dan Exco Belia, Sukan dan Keusahawanan negeri Mohd Najwan Halimi, tiba pada 6.15 petang serta meluangkan masa kira-kira 20 minit meninjau dan berbual dengan peniaga serta pengunjung di bazar itu yang menempatkan 42 gerai.
Beliau kemudian bergerak ke Dewan Raja Muda Musa di Seksyen 7 bagi menghadiri Majlis Berbuka Puasa Perdana Menteri Bersama Pimpinan Masyarakat Tempatan Negeri Selangor.
Sementara itu, peniaga otak-otak Baharudin Bahman, 49, berkata ketika berkunjung ke gerainya, Perdana Menteri sempat memberi nasihat supaya dia berniaga dengan berhemah serta mengawal harga jualan agar kebajikan pengguna dapat dijaga di samping menjana keuntungan ketika Ramadan.
"Datuk Seri Anwar juga berpesan supaya mematuhi standard kebersihan yang telah ditetapkan kepada kami sebagai peniaga," katanya yang mengucapkan terima kasih kepada Perdana Menteri kerana sudi melawat peniaga di bazar itu.
Peniaga kuih Nooramimi Rosdi, 40, pula menyifatkan lawatan tersebut sebagai bukti keprihatinan pemimpin nombor satu negara itu terhadap situasi rakyat di peringkat akar umbi khususnya golongan peniaga.
"... tadi memang gementar tapi teruja sebab ini kali pertama jumpa Perdana Menteri dan saya terharu juga bila lihat dia datang dan sanggup luangkan masa sebentar untuk lihat kami di sini," katanya.
Semasa lawatan itu, Perdana Menteri juga sempat meninjau reruai Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) Selangor bagi menyaksikan pelaksanaan Inisiatif Pendigitalan Sektor Peruncitan (ReDI).
Pengarah KPDN Selangor Mohd Zuhairi Mat Radey berkata tambah nilai Touch 'n Go sebanyak RM20 ditawarkan kepada 6,000 pengguna yang hadir ke reruai kementerian itu di bazar tersebut hari ini selaras dengan aspirasi untuk merancakkan pendigitalan transaksi dalam kalangan peniaga.
Sebelum ini, Setiausaha Akhbar Kanan kepada Perdana Menteri Tunku Nashrul Abaidah dalam Taklimat Harian Pejabat Perdana Menteri berkata Anwar menyatakan hasrat untuk meninjau harga dan kualiti makanan di bazar Ramadan.
Perdana Menteri turut mengarahkan agar pemantauan harga makanan di bazar Ramadan dipertingkat bagi mengelakkan pihak tertentu mengambil kesempatan.
-- BERNAMA
Dapatkan waktu berbuka, imsak, kalkulator zakat, artikel menarik Ramadan di sini
Topic Berkaitan
#Bazar Ramadan
#kpdn
#kos sara hidup
#keusahawanan
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan