TELUK INTAN: Polis sedang memantau laman sosial milik seorang bekas pelakon lelaki di negeri ini yang dilaporkan sering membuat hantaran berhubung fahaman anti vaksin di media sosial.
Ketua Polis Perak, Datuk Mior Faridalathrash Wahid berkata, sekiranya hantaran itu berbaur hasutan, maka tindakan boleh diambil mengikut peruntukan undang-undang sedia ada.
"Setakat ini belum ada laporan polis dibuat oleh mana-mana pihak berkenaan kegiatan artis berkenaan, tetapi kita akan buat pemantauan terhadap bentuk posting yang disebarkan itu.
"Jika kenyataannya itu betul-betul menggugat ketenteraman awam dan keharmonian masyarakat, maka siasatan lanjut akan dibuat," katanya pada sidang akhbar sempena Perhimpunan Bulanan Ketua Polis Perak di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Hilir Perak, di sini, pada Jumaat.
Hantaran dibuat pelakon komedi berusia 48 tahun yang pernah muncul dalam beberapa filem itu telah menjadi perbualan warganet kerana secara terang menolak vaksinasi dilaksanakan kerajaan.
Dalam laporan media pada Khamis, Presiden Persatuan Karyawan Malaysia (Karyawan), Datuk Freddie Fernandez telah menasihatkan golongan selebriti agar tidak menyebarkan fahaman anti vaksin sebaliknya memanfaatkan pengaruh dimiliki untuk membantu kerajaan menggalakkan pengambilan vaksin dalam memerangi penularan COVID-19.
Kenyataan itu dibuat selepas tular di media sosial kebelakangan ini beberapa individu selebriti tempatan yang menolak vaksinasi dengan alasan ketidakpastian kandungan vaksin.
Dalam perkembangan lain, Mior Faridalathrash berkata, setakat ini, 76 peratus daripada keseluruhan 10,924 pegawai dan anggota polis Perak telah menyatakan persetujuan sebagai penerima vaksin COVID-19.
Katanya, kesemua mereka akan menerima suntikan secara berperingkat yang bermula pada 12 Mac ini.
"Saya yakin peratusan itu akan meningkat, kita tak peroleh persetujuan 100 peratus kerana ada antaranya telah diberikan pengecualian terutama mereka yang mempunyai alahan teruk, menyusukan anak dan mengandung," katanya.
Sinar Harian
Fri Mar 05 2021

Mior Faridalathrash pada sidang akhbar pada Jumaat. - Sinar Harian

Arahan Sekatan | Turki kenakan sekatan separa penuh
Turki mengenakan arahan sekatan separa di negara itu, untuk tempoh beberapa minggu pertama dalam bulan Ramadan. Keputusan itu dibuat Presidennya, Recep Tayyip Erdogan dalam satu siaran televisyen setelah negara itu mencatatkan peningkatan kes COVID-19.

COVID-19 | Penduduk singapura boleh pilih vaksin
Penduduk di Singapura dibenarkan memilih jenis vaksin COVID-19 untuk diterima serta pusat vaksinasi menerusi sistem tempahan janji temu. Setiap pusat hanya akan membekalkan dan memberi satu jenis vaksin - sama ada Moderna atau Pfizer-Biontech.

Vaksinasi COVID-19 | Skuad Harimau Malaya divaksin bermula Isnin depan
Skuad bola sepak kebangsaan bimbingan Ketua Jurulatih Tan Cheng Hoe, boleh menarik nafas lega apabila sah akan menerima suntikan vaksin COVID-19 Isnin depan. Menteri Belia dan Sukan Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican berkata, 78 individu terdiri daripada pemain dan pegawai termasuk Presiden Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) Datuk Hamidin Mohd Amin dijangka menerima suntikan dos pertama COVID-19 di Dewan Seri Seroja di Putrajaya.

COVID-19 | 4 kawasan di Sabah, Pahang dikenakan PKPD
Sementara itu empat lagi kawasan dikenakan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) iaitu satu di Sabah dan tiga di Pahang. Menurut Menteri Kanan Pertahanan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob kawasan terbabit ialah Kampung Tanjung Batu Keramat, Kota Belud Serta Ladang Leepang, Ladang Laukin dan Kampung Inoi di Muadzam Shah, Rompin.

Bazar Ramadan | Muhyiddin ingatkan pengunjung patuh SOP
Tan Sri Muhyiddin Yassin mengingatkan pengunjung bazar Ramadan di seluruh negara agar mematuhi Prosedur Operasi Standard (SOP) ditetapkan bagi mengelak daripada jangkitan COVID-19. Pesan Perdana Menteri, keadaan COVID-19 belum reda dan semua pihak perlu berhati-hati untuk menjaga keselamatan diri dan orang di sekeliling.

Buang Bayi | Bayi ditemui di luar pintu hospital swasta
Seorang bayi perempuan dipercayai berusia kira-kira 14 hari ditemui ditinggalkan di luar pintu sebuah hospital swasta di Jalan Abdul Samad, Johor Bahru malam Selasa. Bayi itu ditemui seorang penyambut tetamu yang bertugas di lobi hospital berkenaan pada jam 8.45 malam.

CEO Toshiba, Nobuaki Kurumatani umum letak jawatan
Kedudukannya itu akan digantikan Satoshi Tsunakawa, yang dilihat lebih meyakinkan dan mempunyai hubungan lebih baik dengan kalangan pelabur.

Kes Pukul | Dua 'bodyguard' dipukul kerana berpuasa
Hanya kerana berpuasa di bulan Ramadan, dua lelaki yang bertugas sebagai pengawal peribadi dipukul sehingga cedera, selain menerima ugutan bunuh. Menurut Ketua Polis Daerah Dang Wangi, Asisten Komisioner Mohamad Zainal Abdullah, ia berlaku di sebuah kondominium, Jalan Pinang, ibu negara, pada Selasa.

Air Kosong | KPDNHEP nafi tetapkan harga RM1 segelas
Menterinya, Datuk Seri Alexander Nanta Linggi menjelaskan, pemeriksaan Ops Catut 8.0 (air kosong) diadakan sejak 7 April lalu adalah hanya untuk mendapatkan maklumat berhubung harga kos dan harga jualan air kosong.

10 Berita Pilihan - (14 April 2021)
Antara pelbagai berita dalam dan luar negara yang disiarkan di Astro AWANI, berikut adalah yang paling menjadi tumpuan sepanjang hari ini.

PKPD di Kg. Juara, Pulau Tioman tamat esok, ini 5 tumpuan kenyataan media PKP
Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) di Kampung Juara, Pulau Tioman, Rompin, Pahang, ditamatkan esok, lebih awal daripada jadual asal iaitu 20 April.

COVID-19: KKM kenal pasti 17 kes varian Afrika Selatan
Analisis filogenetik serta hubung kait geografi menunjukkan kebarangkalian kes-kes tersebut adalah daripada punca jangkitan yang sama.

MFL beri amaran beraksi tanpa penonton jika gagal patuhi SOP
Terdapat pasukan dan penyokong sering melanggar SOP seperti yang ditetapkan untuk mengekang penularan COVID-19.

Capaian internet rendah, faktor pendaftaran vaksin di N. Sembilan rendah
Menteri Besarnya, Datuk Seri Aminuddin Harun berkata kawasan berkenaan sebahagian besar melibatkan perkampungan Orang Asli.

Kesedaran sivik masyarakat semakin tenat, hanya pentingkan diri sendiri
Kemudahan lif di pusat beli belah sepatutnya mengutamakan golongan memerlukan antaranya seperti warga emas, ibu mengandung, dan kanak-kanak.

Kaji semula sistem pendidikan: Ke mana hala tuju MEB?
Kaedah lama, tidak efektif harus dibuang, janganlah mengekalkannya hanya kerana ia satu kebiasaan, atau menepati format atau KPI

COVID-19: 1,889 jangkitan baharu, lapan kematian
Selangor memegang rekod kes tertinggi dengan pertambahan 517 kes.

Bubur lambuk kambing kembali diedar di Masjid India Muslim Ipoh
Masjid India Muslim Ipoh yang berusia kira-kira 100 tahun di sini kembali meneruskan tradisi mengedarkan bubur lambuk kambing kepada masyarakat setempat.

Ingin wujudkan 4.6 juta pekerjaan hijau? Labur dalam pengangkutan awam di bandar - Laporan C40
Pengangkutan awam bukan sekadar membawa penumpang malah membawakan peluang, kesaksamaan dan kualiti hidup yang lebih baik.

Penduduk Singapura boleh pilih vaksin COVID-19
Kerajaan Singapura menyasarkan kesemua penduduk divaksin menjelang hujung tahun ini.