KUALA LUMPUR: Polis menahan seorang wanita dipercayai ibu kandung kepada dua orang anak yang didakwa terabai dan telah didera di Jalan Samudera Utara 1, Taman Samudera, Gombak pada Sabtu.

Ketua Polis Daerah Gombak, ACP Zainal Mohamed Mohamed dalam satu kenyataan memaklumkan,  pihaknya menerima laporan daripada pengadu pada jam 1 tengah hari yang mengatakan terdapat dua orang kanak-kanak perempuan berumur 2 dan 3 tahun sedang bermain tanpa pengawasan ibu bapa.

“Pengadu memaklumkan telah menerima panggilan telefon daripada seorang perempuan yang tidak dikenali memberitahunya terdapat kanak-kanak perempuan berumur 2 dan 3 tahun (mangsa) sedang bermain tanpa pengawasan.

“Pengadu kemudian telah ke kawasan tersebut dan menjumpai kanak-kanak tersebut dalam keadaan tidak terurus.

“Siasatan yang dijalankan mendapati kedua-dua mangsa tinggal bersama ibu kandung dan teman lelaki ibunya di sebuah rumah sewa di sebuah flat di Taman Samudera, Batu Caves.

“Pemeriksaan fizikal kedua-dua mangsa mendapati terdapat beberapa kesan calar dan lebam di bahagian kedua-dua belah tangan, kaki, pipi dan dagu,” jelasnya.

Bagaimanapun, kedua-dua mangsa kanak-kanak itu telah dihantar untuk pemeriksaan doktor di Hospital Selayang.

Menurut Zainal, tangkapan dibuat terhadap ibu kandungnya yang berusia 22 tahun bersama teman lelakinya yang juga berusia 22 tahun serta seorang lagi lelaki, 35 tahun yang dikatakan penjaga mangsa pada jam 9.30 malam Sabtu untuk siasatan lanjut.

Kesemua suspek akan di bawa ke Mahkamah Selayang pada 18 Julai  bagi permohonan tahanan reman dan siasatan dijalankan di bawah Seksyen 31(1)(A) Akta Kanak-Kanak 2001.

Jika sabit kesalahan, boleh didenda tidak melebihi RM20,000 atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi sepuluh tahun atau kedua-duanya.