KUALA LUMPUR: Sempena sambutan Hari Wanita Antarabangsa, Microsoft dan International Women's Federation Of Commerce And Industry Malaysia (IWFCIM) melancarkan inisiatif kemahiran Ready4AI&Security, pada Khamis.

Menurut Presiden IWFCIM, Salwana Ali, program itu bakal memanfaatkan ribuan pelajar Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) yang menjadi pelapis masa hadapan, terutama golongan wanita.

“Saya berbesar hati dapat memainkan peranan dalam menghubungkan permintaan dan penawaran perniagaan institusi pendidikan dalam menangani jurang digital kemahiran untuk masa depan.

“Ia juga melibatkan cabaran keselamatan siber yang sentiasa bergerak pantas dalam dunia kita yang saling berhubung hari ini.

“Malah, ia lebih bermakna untuk dapat melakukan ini dengan melibatkan 60 peratus penyertaan wanita,” katanya dalam ucapan perasmian yang diadakan di Bestari Hall, UniKL, Kuala Lumpur pada Khamis.

Inisiatif Ready4AI&Security bertujuan menyediakan 200 pendidik TVET dengan pengetahuan dalam bidang generatif AI dan keselamatan siber.

Para pendidik kemudiannya akan menyampaikan pengetahuan ini kepada 5,000 pelajar TVET, termasuk 60 peratus pelajar perempuan dari institusi TVET seperti UniKL, Kolej Kemahiran Tinggi Mara, Politeknik, dan Kolej Komuniti di bawah Jabatan Pendidikan Politeknik dan Kolej Komuniti, Kementerian Pengajian Tinggi.

Menerusi program itu, pelajar akan mengikuti program latihan 32 jam yang komprehensif meliputi pematuhan keselamatan dan asas identiti Microsoft serta pembelajaran AI generatif kendiri.

Selain itu, dengan sasaran 60 peratus penyertaan wanita, kerjasama antara IWFCIM dan Microsoft ini juga bertujuan untuk menyumbang kepada membina masa depan digital yang lebih selamat dan inklusif.