KUALA TERENGGANU: Kerajaan Negeri Terengganu memerlukan peruntukan sebanyak RM120 juta bagi membaik pulih dan menukar sistem paip yang menyalurkan bekalan air bersih ke Pulau Redang.
Menurut Pengerusi Jawatankuasa Infrastruktur, Kemudahan Awam, Utiliti dan Teknologi Hijau Negeri Terengganu, Mamad Puteh, keadaan paip berusia lebih 25 tahun itu yang uzur menyebabkan sering berlaku kebocoran.
Ia menjejaskan pengguna di kawasan terlibat seperti di Pulau Redang dan beberapa kawasan di daerah Setiu.
Menurut Mamad, kerajaan terpaksa mengeluarkan kos kira-kira RM70,000 setiap kali kerosakan paip berlaku.
"Sekarang kita sedang mencari bajet untuk menyelesaikan masalah ini. Sekiranya paip air ke redang dapat diselesaikan, sudah tentu pengguna di daerah ini akan menikmati bekalan air yang baik. Yang lebih baik daripada apa yang ada sekarang.
"Sekarang ini masalahnya ataupun kebocoran paip tersebut membazirkan kita 50 peratus air ke dalam laut, 50 peratus agak banyak.
"Jadi kita kena buatlah dengan kaedah apa sekalipun supaya paip air di dasar laut ini dapat dilaksanakan dengan segera," katanya.
Jelas beliau bagi mengelakkan pembaziran air bersih yang lebih banyak, Syarikat Air Terengganu (SATU) telah mengurangkan tekanan air ke Pulau Redang.
Mamad berkata sekiranya peruntukan tersebut dapat dikumpulkan dalam masa terdekat, projek membaik pulih dan menukar sistem paip akan segera dilaksanakan.
Wan Zuratikah Iffah Wan Zulkifli
Fri May 06 2022

Sekiranya peruntukan tersebut dapat dikumpulkan dalam masa terdekat, projek membaik pulih dan menukar sistem paip akan segera dilaksanakan. - Astro AWANI

Peniaga perlu pamer harga upah potong ayam dengan jelas
Perkhidmatan potong ayam tidak salah, tetapi pelanggan ada hak untuk menolaknya.

Perolehan tiga helikopter AW139 perkukuh keselamatan perairan negara
Dua daripada tiga helikopter itu telah diterima dan diserahkan hari ini manakala sebuah lagi dijangka tiba pada September depan.

Harga Ayam | Harga ditetapkan ambil kira semua peringkat - KPDNHEP
Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Seri Alexander Nanta Linggi menjelaskan, kadar harga siling ayam RM9.40 yang ditetapkan kerajaan telah mengambil kira kepentingan semua peringkat, daripada penternak hingga ke pembeli.

Panggung Wayang | Pas Kelantan kekal dengan keputusan tiada keperluan
Kerajaan Pas Kelantan kekal dengan keputusan untuk tidak membenarkan panggung wayang dibuka di negeri itu kerana ia bukan suatu keperluan.

Hari Kemerdekaan | Rakyatkan sambutan 'Keluarga Malaysia teguh bersama'
Menteri Komunikasi dan Multimedia, Tan Sri Annuar Musa sarankan Hari Kebangsaan tahun ini disambut dengan pembaharuan, dengan melibatkan penyertaan di peringkat komuniti dan keluarga.

Politik | Zahid tidak minta saya tandatangan SD - Annuar Musa
Tan Sri Annuar Musa memaklumkan, Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi tidak pernah memintanya menandatangani akuan bersumpah (SD) bagi menyokong Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai Perdana Menteri.

Kerjasama Media | Cantas pengaruh pemberitaan media asing
Kerjasama institusi media Malaysia dan Indonesia perlu diperkukuhkan lagi dalam usaha mencantas pengaruh pemberitaan media asing termasuk dari segi kebudayaan, isu-isu global serta berita tidak benar. Penganalisis Politik dan Media Sosial Universiti Teknologi Mara (UiTM) Shah Alam, Prof Madya Dr Sara Chinnasamy berpandangan, usaha itu bukan sahaja memberi manfaat kepada rakyat di kedua-dua negara, tetapi turut mampu mengangkat kredibiliti media perdana.

Operasi SAR | Pemancing hilang ditemui selamat
Seramai 10 pemancing bersama tiga kru yang dikhuatiri hilang di laut selepas bot dinaiki mereka tidak kembali ke daratan seperti yang ditetapkan ditemui selamat. Kesemua mereka berlepas ke laut kira-kira jam 10 pagi Sabtu lalu dari Jeti Pengkalan Kubu Kuala Besut dan sepatutnya pulang pada Rabu.

Harga Bahan Api | Kerajaan Ecuador dan kumpulan protes capai kata sepakat
Kerajaan Ecuador dan kumpulan orang asal yang mengetuai protes selama 18 hari sebelum ini mencapai persetujuan bagi menamatkan demonstrasi di seluruh negara itu. Ia selepas demonstrasi bertukar ganas itu melumpuhkan ekonomi negara dan menyebabkan empat peserta maut ketika konfrontasi dengan polis.

Kemalangan | Pertembungan dua lori, seorang maut, seorang lagi parah
Seorang lelaki maut selepas lori tiga tan yang dipandunya bertembung dengan sebuah lori tangki di Jalan Segama, awal pagi tadi. Dalam kejadian kira-kira jam 5 pagi itu, Muhamad Raziq Ikhwan, 19, disahkan maut di lokasi kejadian akibat kecederaan serius.

RM120 juta diperlukan untuk baik pulih sistem paip
Keadaan paip ke Pulau Redang berusia lebih 25 tahun yang uzur itu menyebabkan sering berlaku kebocoran.

Guna air berhemah pada musim kemarau - SAJ
Ini berikutan musim kemarau yang dijangka berlanjutan sehingga April berdasarkan laporan Jabatan Meteorologi Malaysia.