JERANTUT: Tabung Wakaf Air akan memperuntukan dana sebanyak RM2 juta kepada kerajaan bagi menyelesaikan masalah sumber bekalan air seluruh negara tahun ini.

Menteri Alam Sekitar dan Air (KASA), Datuk Seri Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, daripada jumlah dana yang terkumpul sejak tabung ini ditubuhkan, RM1 juta telah dibelanjakan bagi menyediakan 32 wakaf air di seluruh negara.

“Sebanyak 20 telaga tiub telah mula beroperasi dan 12 lagi sudah diserahkan kepada jawatankuasa dan wakil penduduk.

"Inisiatif Tabung Wakaf Air akan terus memberi manfaat kepada pengguna. Di Jerantut sahaja, sebanyak lima projek Wakaf Air telah disiapkan iaitu di Kampung Batu Balak, Kampung Tanah Pindah, Kampung Belukar dan di Jalan Tamalian dan Jalan Jengkuar, Felda Sungai Retang," katanya dalam satu lawatan tapak projek Wakaf Air di Felda Sungai Retang, di sini, hari ini.

Katanya, projek ini menelan kos RM248,175 bakal memberi manfaat kepada 139 keluarga dari kawasan terlibat melibatkan seramai 615 penduduk.

Tuan Ibrahim memberitahu, melalui usaha ini, kawasan-kawasan pedalaman yang di luar capaian rangkaian paip air terawat dan kawasan yang kerap menghadapi masalah bekalan dapat dibekalkan melalui sumber air alternatif.

Tabung Wakaf Air yang dilancarkan pada 17 Disember 2020 merupakan inisiatif KASA melalui kerjasama Yayasan Wakaf Malaysia (YWM) bertujuan menyediakan sumber pembiayaan alternatif projek-projek perkhidmatan air secara mudah, cepat dan mampan melalui instrumen wakaf.

Sumbangan wakaf ini boleh disalurkan menerusi sistem Wakaf Tunai yang boleh dicapai melalui pautan https://www.ywm.gov.my/wakaf-air.