awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
Kementerian Digital tumpu enam bidang pacu transformasi digital - Gobind
Ibu saudara, sepupu antara tiga ditahan pukul wanita, dera kanak-kanak 10 tahun
Pemotong rumput rogol adik ipar kekal dipenjara 28 tahun, 24 sebatan
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

SARA: Kerajaan teliti perluas barangan boleh dibeli termasuk makanan sejuk beku

Bernama
Bernama
04/02/2026
10:45 MYT
SARA: Kerajaan teliti perluas barangan boleh dibeli termasuk makanan sejuk beku
Peluasan rangkaian peruncit SARA mencatatkan prestasi positif apabila jumlah kedai yang diiktiraf meningkat daripada 700 kedai pada 2024 kepada kira-kira 10,000 kedai tahun lepas. - Gambar fail/Bernama
KUALA LUMPUR: Kerajaan akan meneliti penambahbaikan pelaksanaan Sumbangan Asas Rahmah (SARA) termasuk cadangan untuk memperluas kategori barangan yang dibenarkan kepada produk makanan sejuk beku.
Menteri Kewangan II Datuk Seri Amir Hamzah Azizan berkata perkara itu akan dibincangkan bersama pasukan pelaksana SARA bagi menilai kesesuaian cadangan berkenaan sebelum sebarang keputusan dibuat.
"Bagi pendekatan peniaga kecil, kita juga menekankan penggunaan barangan tempatan dan insya-Allah ia akan terus ditambah baik. Pada masa hadapan, kita akan mengumumkan peluasan kepada barangan sejuk beku yang akan dibenarkan di bawah SARA," katanya ketika menggulung perbahasan Usul Menjunjung Kasih Titah Diraja bagi kementerian berkenaan di Dewan Rakyat hari ini.
Amir Hamzah berkata peluasan rangkaian peruncit SARA mencatatkan prestasi positif apabila jumlah kedai yang diiktiraf meningkat daripada 700 kedai pada 2024 kepada kira-kira 10,000 kedai tahun lepas, termasuk 3,000 kedai runcit kecil.
Beliau berkata pada awal tahun ini, Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim turut mengumumkan sasaran kerajaan untuk meningkatkan jumlah kedai runcit kecil daripada 3,000 kepada 10,000 buah menjelang hujung tahun ini.
"Pelaksanaan ini sekali gus akan membolehkan lebih ramai peniaga kecil dan peruncit menyertai skim SARA," katanya.
Amir Hamzah berkata tahap penggunaan SARA juga menunjukkan prestasi sangat baik, dengan 99 peratus penerima tidak berdepan masalah untuk menggunakan bantuan termasuk dari segi kecukupan bilangan kedai yang mengambil bahagian dalam skim berkenaan.
Mengenai kaedah penyasaran subsidi pula, beliau berkata perkara itu dilaksanakan secara berhati-hati dan tersusun bagi memastikan manfaat benar-benar sampai kepada golongan yang berhak.
"Dalam konteks ini, pelaksanaan BUDI MADANI RON95 (BUDI95) merupakan contoh jelas apabila subsidi petrol RON95 disalurkan secara lebih bersasar bagi mengurangkan ketirisan serta memastikan wang negara digunakan untuk keutamaan rakyat," katanya.
Beliau berkata sehubungan itu, kerajaan tidak bersetuju dengan pandangan yang menolak penggunaan MyKad dalam penyaluran bantuan sosial dan subsidi memandangkan pendekatan itu memastikan bantuan hanya dinikmati oleh warganegara Malaysia.
-- BERNAMA

Topic Berkaitan
#bantuan SARA
#makanan sejuk beku
#Amir Hamzah Azizan
#Dewan Rakyat
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan