awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
Kerap dilanda banjir, penduduk Kampung Pasir Raja rayu pembinaan masjid baharu
[TERKINI] Panglima Tentera Darat bercuti, beri ruang siasatan SPRM - Menteri Pertahanan
7 maut, 10 cedera dalam nahas bas terbalik di wilayah pergunungan Vietnam
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

Seorang nelayan dikhuatiri lemas di Sungai Jebungan, Mukah

Fadilah Sulaiman
Fadilah Sulaiman
08/10/2021
06:11 MYT
Seorang nelayan dikhuatiri lemas di Sungai Jebungan, Mukah
Mangsa yang dikenali sebagai Mohd Rashdi Abdullah, 42 tahun sebelum itu keluar menjala pada awal pagi Jumaat. - fOTO ihsan JBPM Sarawak
MUKAH: Seorang nelayan dikhuatiri hilang selepas gagal pulang ke jeti, selepas keluar menjala ikan di Sungai Jebungan, Mukah.
Menurut Timbalan Pengarah Bomba dan Penyelamat Negeri, Tiong Ling Hii, mangsa yang dikenali sebagai Mohd Rashdi Abdullah, 42 tahun sebelum itu keluar menjala pada awal pagi Jumaat.
"Mangsa kemudian gagal dihubungi dan laporan kehilangan diterima Bilik Kawalan Bomba dan Penyelamat Mukah sekitar jam 10.19 pagi, daripada keluarga mangsa.
"Dua pacuan empat roda serta lima anggota kemudian segera diatur gerak ke lokasi, dengan sebuah bot bagi mengaktifkan gerakan mencari dan menyelamat.
"Berdasarkan maklumat awal, perahu mangsa telah ditemui di tebing sungai sekitar jam 9.00 pagi, namun mangsa gagal dikesan," katanya.
Ini merupakan kejadian kehilangan ketiga melibatkan komuniti nelayan dan pemancing di negeri ini dalam tempoh seminggu.
Terdahulu sebuah bot yang membawa 10 pemancing yang menggunakan nama pendaftaran Okinawa karam berhampiran Pulau Satang di Kuching, yang kemudian mengorbankan satu jiwa.
Pada Ahad, satu lagi bot dengan no pendaftaran QKH9826H, yang membawa lima pemancing pula hilang, selepas membawa mereka ke kawasan Karang Berumput dan Tukun Bass.
Sehingga tengah hari Jumaat, mangsa masih belum ditemui dan gerakan SAR masih rancak dilakukan.
Topic Berkaitan
#nelayan hilang
#Sungai Jebungan
#Mukah
#Tiong Ling Hii
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan