awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
16 maut ketika gelombang cuaca beku berpanjangan di New York
Nilai gabungan SpaceX, xAI milik Elon Musk bakal cecah AS$1.25 trilion
Benzema sah sertai Al‑Hilal selepas tinggalkan Al‑Ittihad
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

SPAD tiada kuasa kekang Dego Ride

Abd Razak Mohd Ali
Abd Razak Mohd Ali
14/02/2017
09:53 MYT
SPAD tiada kuasa kekang Dego Ride
Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) tidak mempunyai kuasa untuk mengekang kegiatan penyedia teksi motosikal (Dego Ride) yang semakin popular ketika ini kerana tiada peruntukan undang-undang mengenainya.
Pengerusinya, Tan Sri Syed Hamid Albar bagaimanapun berkata, pengusaha terbabit perlu bersedia menghadapi tindakan undang-undang kerana beroperasi tanpa lesen.
“Saya suka dengan kreativiti yang ditunjukkan, mereka menyatakan bahawa teksi motosikal adalah untuk golongan pendapatan rendah dan idea itu datang dari golongan muda juga.
“Apapun motosikal tidak termasuk dalam senarai kenderaan yang dibenarkan untuk membawa penumpang dengan dikenakan bayaran, ia tidak dalam senarai pengangkutan awam,” katanya.
Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menghadiri majlis pelancaran `Permulaan Kerja’ Kompleks Terminal Pengangkutan Bersepadu di sini pada Isnin.
Majlis itu disempurnakan oleh Menteri Besar Perak, Datuk Seri Dr Zambry Abd Kadir.
Syed Hamid berkata, isu keselamatan dan perlindungan insurans kepada penumpang untuk perlu menjadi keutamaan.
“Bagi SPAD, untuk menguatkuasakan peraturan juga sukar kerana ada 13 juta motosikal di seluruh negara dan kita tidak boleh memberhentikan setiap motosikal dan bertanya sama ada pembonceng membayar tambang atau tidak,” ujarnya.
BACA: Tiong Lai ingatkan Dego Ride jangan cabar undang-undang negara
Semalam, Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Liow Tiong Lai memberi amaran kepada penyedia Dego Ride supaya tidak mencabar undang-undang dan beroperasi tanpa lesen.
Topic Berkaitan
#dego ride
#LRT
#MRT
#Nabil Feisal Bamadhaj
#SPAD
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan