IPOH: Polis menahan dua lelaki yang dipercayai terbabit dalam pergaduhan di luar sebuah restoran di Jalan Kuala Kangsar, di sini, seperti yang tular di laman sosial pada Selasa.

Ketua Polis Daerah Ipoh ACP A Asmadi Abdul Aziz, berkata siasatan mendapati isu pembayaran makanan antara pemilik dan pelanggan dipercayai menjadi punca pergaduhan itu.

"Kejadian dipercayai berpunca daripada perselisihan faham dan provokasi di antara pemilik restoran berumur 39 tahun dan pelanggan berumur 38 tahun, atas isu pembayaran makanan.

"Kes sedang disiasat di bawah Seksyen 160/427 Kanun Keseksaan dan Seksyen 6(1) Akta Bahan Kakisan, Letupan Dan Senjata Berbahaya 1958," katanya dalam satu kenyataan di sini.

Dalam pada itu A. Asmadi berkata, pihaknya  turut mengesan pemilik akaun Twitter yang berkongsi video itu sambil mendakwa anggota polis yang berada di tempat kejadian tidak mengambil tindakan yang sewajarnya.


A Asmadi berkata semakan polis mendapati, beberapa individu yang dilihat berpakaian uniform warna gelap di dalam video itu bukan anggota polis, sebaliknya pihak berkuasa tempatan (PBT).

"Sehubungan dengan itu, satu laporan polis telah dibuat di Balai Polis Ipoh mengenai perkara yang tular berkenaan, untuk siasatan lanjut di bawah Seksyen 505(c) Kanun Keseksaan dan Seksyen 233 Akta Komunikasi Dan Multimedia 1998," katanya.

Terdahulu, satu video berdurasi 1:36 tular di media sosial menunjukkan seorang lelaki dipercayai penghantar makanan diserang seorang lelaki lain yang keluar dari sebuah restoran, di Ipoh.