KUALA LUMPUR: Malaysia dan Jepun, bersama masyarakat antarabangsa perlu berusaha untuk masa depan rakyat Palestin yang lebih baik, kata Duta Besar Jepun ke Malaysia Katsuhiko Takahashi.
"Di tengah-tengah pertempuran yang berpanjangan, Jepun amat mengambil berat tentang situasi kemanusiaan yang kritikal di Gaza. Sejak Oktober lalu, Jepun telah melaksanakan bantuan kemanusiaan lebih AS$100 juta bagi menyokong Palestin, termasuk Gaza.
"Jepun mengalu-alukan penerimaan resolusi Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu 2735 mengenai situasi di Gaza pada 10 Jun. Sokongan daripada Malaysia terhadap resolusi ini juga menggalakkan," katanya.
Takahashi membuat kenyataan ini dalam ucapannya semasa sambutan Japan's 70th Self-Defence Forces' Day di kediamannya pada Rabu.
Dalam perkembangan lain, Takahashi menekankan peranan Malaysia sebagai pengerusi ASEAN pada 2025 sebagai peluang penting untuk menangani cabaran serantau.
Beliau menekankan prinsip perkongsian antara inisiatif Visi Indo-Pasifik Bebas dan Terbuka Jepun (FOIP) dan ASEAN Outlook on Indo-Pacific (AOIP).
"Kerjasama dengan negara-negara ASEAN amat diperlukan. AOIP berkongsi prinsip asas dengan FOIP dan Jepun bersedia menyokongnya.
"Malaysia akan memainkan peranan yang lebih besar sebagai pengerusi ASEAN dalam menangani cabaran serantau dan Jepun bersedia menyokong Malaysia dalam melaksanakan kepimpinannya," katanya.
Mengenai hubungan dua hala, beliau menekankan kerjasama keselamatan yang semakin erat antara Jepun dan Malaysia, termasuk latihan bersama pertama antara Angkatan Pertahanan Diri Maritim Jepun dan Tentera Laut Diraja Malaysia tahun ini.
"Kami memilih Malaysia secara strategik sebagai satu daripada empat negara penerima pertama Bantuan Keselamatan Rasmi atau Official Security Assistance (OSA) tahun lepas.
"Selain itu, Tiga Prinsip Jepun mengenai Pemindahan Peralatan dan Teknologi Pertahanan telah disemak semula untuk membolehkan pemindahan peralatan pertahanan ke luar negara dan memudahkan kerjasama pertahanan yang lebih lancar antara negara kita.
"Saya berharap untuk melihat hasil yang ketara dengan Malaysia dalam bidang ini juga," katanya.
Turut hadir pada majlis sambutan itu ialah Ketua Pengarah Majlis Keselamatan Negara Datuk Raja Nurshirwan Zainal Abidin, pegawai-pegawai tinggi Kementerian Pertahanan dan Angkatan Tentera Malaysia, duta besar dan atase tentera kor diplomatik di Malaysia.
-- BERNAMA
Bernama
Wed Jun 26 2024

Takahashi berkata, Jepun mengalu-alukan penerimaan resolusi Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu 2735 mengenai situasi di Gaza pada 10 Jun. - Bernama
Bandar Algiers anjur iftar mega untuk masyarakat
Majlis Perbandaran Algiers menganjurkan Iftar komuniti pada hari Jumaat (14 Mac) di sepanjang jalan utama pusat bandar, mengumpulkan orang ramai untuk berkongsi makanan dan berbuka puasa semasa bulan suci Ramadan
Ketua Majlis Perbandaran Algiers, Mahdia Benghalia berkata acara tersebut bertujuan untuk mengumpulkan semua lapisan masyarakat dengan hidangan tradisional.
Ketua Majlis Perbandaran Algiers, Mahdia Benghalia berkata acara tersebut bertujuan untuk mengumpulkan semua lapisan masyarakat dengan hidangan tradisional.
Gencatan senjata: Trump hubungi Putin Selasa ini
Presiden Amerika Syarikat Donald Trump mendedahkan beliau akan bercakap secara terus dengan Presiden Rusia, Vladimir Putin pada 18 Mac ini.
Beliau berkata, perbualan tersebut akan berkisarkan tentang usaha menghentikan perang yang terjadi di Ukraine.
Beliau berkata, perbualan tersebut akan berkisarkan tentang usaha menghentikan perang yang terjadi di Ukraine.
Mangsa cedera kebakaran kelab malam di North Macedonia stabil
Menteri Kesihatan North Macedonia, Arben Taravari memberitahu semua mangsa dirawat akibat cedera dalam insiden kebakaran sebuah kelab malam di Bandar Kocani, dilaporkan stabil.
Trump bertegas tiada pengecualian untuk tarif besi, aluminium
Presiden Amerika Syarikat Donald Trump menegaskan tiada keperluan untuk mewujudkan pengecualian berhubung pelaksanaan tarif besi dan aluminium.
Beliau berkata, pelaksanaan timbal balik tarif akan terus dilaksanakan bermula 2 April ini.
Beliau berkata, pelaksanaan timbal balik tarif akan terus dilaksanakan bermula 2 April ini.
Kekejaman zionis, ragut nyawa petugas kemanusiaan MAPIM
Temu bual bersama Ketua Aktivis Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM) Datuk Sani Araby mengenai serangan rejim zionis di Beit Lahiya, Utara Gaza hingga meragut lapan nyawa petugas kemanusiaan MAPIM.
Majikan adalah arkitek tenaga kerja masa depan negara
Golongan majikan perlu melihat peranan mereka bukan sekadar pencipta pekerjaan, tetapi juga sebagai arkitek tenaga kerja masa depan negara.
Menteri Sumber Manusia, Steven Sim Chee Keong berkata, pembangunan tenaga kerja berkemahiran tinggi tidak wajar dipertimbangkan sebagai sebagai kos perniagaan semata-mata, sebaliknya ia perlu dilihat sebagai satu pelaburan yang memacu inovasi, produktiviti dan pertumbuhan ekonomi.
Menteri Sumber Manusia, Steven Sim Chee Keong berkata, pembangunan tenaga kerja berkemahiran tinggi tidak wajar dipertimbangkan sebagai sebagai kos perniagaan semata-mata, sebaliknya ia perlu dilihat sebagai satu pelaburan yang memacu inovasi, produktiviti dan pertumbuhan ekonomi.
Tribunal hak cipta bakal terima kes pertama
Malaysia akan mencatat kes pertama di Tribunal Hak Cipta pada 19 Mac, sebagai satu langkah penting dalam perlindungan hak cipta negara.
Sapura Energy belum dihubungi SPRM
Sapura Energy Bhd (SEB) berkata ia belum dihubungi oleh Suruhanjaya Anti Rasuah Malaysia (SPRM) berhubung siasatannya terhadap penyalahgunaan dana yang melibatkan syarikat itu.
Bentang cadangan penambahbaikan, tingkat bayaran balik
Datuk Seri Anwar Ibrahim mengarahkan pihak pengurusan Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) untuk membentangkan cadangan penambahbaikan bagi mempertingkatkan kadar pembayaran balik tanpa membebankan peminjam, selepas Aidilfitri ini.
SPRM peroleh pemulihan aset lebih RM29 bilion
Jumlah pemulihan aset 1Malaysia Development Berhad (1MDB) keseluruhan yang direkodkan setakat ini ialah RM29,752,034,475.13, iaitu 70 peratus daripada kira-kira RM42 bilion yang dipercayai diselewengkan.

“Sayonara, Malaysia” : Duta Jepun puji kemampuan Malaysia dan kukuhkan hubungan dua hala
"Sayonara, Malaysia. Anda akan dirindui." Duta Besar Jepun ke Malaysia, Katsuhiko Takahashi akhiri perkhidmatan tiga tahun di negara ini.

Usaha bersama Malaysia, Jepun dan komuniti global diperlukan untuk Palestin - Takahashi
Sejak Oktober lalu, Jepun telah melaksanakan bantuan kemanusiaan lebih AS$100 juta bagi menyokong Palestin, termasuk Gaza.

Duta Jepun ucap Selamat Hari Kebangsaan kepada rakyat Malaysia dengan cara yang unik
Takahashi dilihat menikmati makanan dan minuman seperti nasi kandar, maggi goreng, teh tarik, milo dinosaur', roti tisu dan roti canai.

Pertukaran pertahanan antara Jepun-Malaysia kembali ke tahap sebelum ini - Duta
Pertukaran pertahanan antara Jepun dan Malaysia kembali ke tahap prapandemik, kata Duta Jepun ke Malaysia Katsuhiko Takahashi.

Bon Odori galakkan persahabatan antara Malaysia dan Jepun - Duta Takahashi
Festival Bon Odori ke-46 yang diadakan hari ini adalah bukti hubungan dua hala yang mesra yang dinikmati oleh kedua-dua negara.

PM Ismail Sabri tandatangan buku takziah penghormatan kepada Shinzo Abe
Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob hari ini menandatangani buku takziah sebagai penghormatan kepada bekas Perdana Menteri Jepun Shinzo Abe yang meninggal dunia pada Jumaat.

Duta Jepun ucap terima kasih atas ucapan takziah pemergian Abe
Takahashi dalam hantarannya di Twitter berkata bendera Jepun dinaikkan separuh tiang di kediaman dan kedutaan.

MoC antara Jepun-Malaysia lengkapkan pekerja dengan kemahiran untuk kembali ke pasaran - Duta
MoC itu tidak bermakna Jepun mengambil tenaga kerja dari Malaysia.