Seorang wanita warga China maut, manakala tiga lagi cedera selepas kereta yang mereka naiki terbabas lalu terlanggar pembahagi jalan di Kilometer 231.5 Lebuhraya Utara Selatan (arah utara), dekat sini, petang Sabtu.
Mangsa yang dikenali sebagai Zhang Wenzhuo, 27, meninggal dunia di tempat kejadian selepas dikatakan tersepit di tempat duduk penumpang hadapan.
Tiga mangsa yang cedera ialah pemandu, Lee Soon Heng, 31, berasal dari Klang, Selangor, Pan Qi Ngijang, 58 dan Pan Mingxiu, 87, yang mana kedua-duanya berasal dari China.
Ketua Polis Daerah Kuala Kangsar, Asisten Komisioner Razali Ibrahim berkata, pihaknya menerima maklumat mengenai kemalangan itu yang melibatkan kereta jenis Toyota Vios kira-kira pukul 5.14 petang.
“Siasatan awal tempat kejadian mendapati kereta dari Kuala Kangsar hendak menghala Pulau Pinang dan apabila sampai di tempat kejadian pemandu dipercayai gagal mengawal kenderaan lalu terbabas sendiri ke kiri jalan lalu melanggar penghadang di bahu jalan sebelah kiri dan kemudian masuk ke dalam longkang,” katanya di sini.
Menurutnya, tiga mangsa yang cedera dibawa ke Hospital Taiping untuk mendapatkan rawatan lanjut manakala mangsa yang meninggal dunia dihantar ke Hospital Kuala Kangsar untuk bedah siasat esok.
“Kedua-dua lelaki dan wanita yang duduk di belakang cedera parah di kepala dan masih tidak mampu bercakap manakala pemandu tidàk parah,” ujarnya.
Sementara itu, jurucakap Bomba dan Penyelamat Kuala Kangsar memberitahu, anggota jentera A1-10 Kuala Kangsar dan jentera EMRS A2-02 yang tiba di tempat kejadia bertindak mengeluarkan mangsa yang cedera dari dalam kenderaan ke tempat yang selamat dan menyerahkan kepada pasukan perubatan.
Operasi yang diketuai Pegawai Bomba Kanan II Zainal Taken tamat pada kira-kira jam 6.35 petang.
Abd Razak Mohd Ali
Fri Feb 01 2019

Mangsa yang dikenali sebagai Zhang Wenzhuo, 27, meninggal dunia di tempat kejadian selepas dikatakan tersepit di tempat duduk penumpang hadapan. - Foto ihsan JBPM

Intel Corp lantik Tan Lip Bu sebagai CEO, berpengalaman luas dalam industri cip
Intel Corporation telah melantik anak kelahiran Malaysia, Tan Lip Bu sebagai sebagai ketua pegawai eksekutif (CEO) berkuat kuasa 18 Mac depan.
Hamas sambut baik Trump tolak pemindahan rakyat Gaza
Hamas mengalu-alukan kenyataan Donald Trump yang menolak pemindahan rakyat Gaza. Rundingan antara Hamas dan AS turut berlangsung di Qatar, membincangkan isu tebusan dan gencatan senjata dengan Israel.

Presiden Syria tubuh Majlis Keselamatan Negara
Presiden Syria Ahmed al-Sharaa mengeluarkan dekri pada Rabu bagi penubuhan Majlis Keselamatan Negara untuk menyelaras dan mengurus dasar keselamatan serta politik negara, lapor Anadolu Ajansi (AA).
Anak kelahiran Malaysia Lip-Bu Tan kini terajui Intel
Intel melantik Lip-Bu Tan, tokoh kelahiran Malaysia, sebagai CEO baharu ketika syarikat itu berdepan cabaran industri dan persaingan sengit.
[TERKINI] Ismail Sabri dalam proses beri keterangan
Siasatan terkait kes rasuah membabitkan bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob masih diteruskan dengan beliau diambil keterangan oleh pihak Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia.
Wartawan Khalis Khadir, ada perinciannya.
Wartawan Khalis Khadir, ada perinciannya.
KTMB sedia tren khas Ekspres Lambaian Aidilfitri Edisi Pantai Timur sempena Aidilfitri
Bagi memenuhi permintaan tinggi pengguna yang ingin pulang ke kampung halaman sempena Hari Raya Aidilfitri, Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) menyediakan empat perkhidmatan tren khas Ekspres Lambaian Aidilfitri Edisi Pantai Timur.
Astro semarakkan Syawal dengan hiburan ‘Meriah Lain Macam’
Menyambut keistimewaan Syawal dengan caranya tersendiri, peneraju industri hiburan di Malaysia, Astro membawa kemeriahan tahun ini dengan sajian istimewa, menawarkan lebih daripada 160 kandungan Raya yang telah dirancang khas untuk seisi keluarga. Dari kandungan televisyen, sehingga ke platform digital dan radio, setiap satu dicipta dengan teliti untuk memeriahkan sambutan Aidilfitri dengan pelbagai warna. Semua kandungan istimewa ini boleh dinikmati tanpa henti secara on-the-go, bermula malam raya di Astro.

Ismail Sabri keluar dari SPRM, lima jam beri keterangan
Bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob selesai memberi keterangan selepas lima jam di ibu pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).
Chong Wei antara duta sukan Johor
Datuk Lee Chong Wei antara legenda sukan global yang berada dalam senarai Pemangku Sultan Johor, Tunku Ismail Sultan Ibrahim untuk dilantik sebagai duta sukan Johor.
Tiga pemain warisan Harimau Malaya tiba minggu depan
Proses bagi mendaftarkan beberapa pemain warisan Harimau Malaya kini di peringkat akhir.
Jurulatih Harimau Malaya, Peter Cklamovski memaklumkan, tiga pemain warisan juga dijangka tiba minggu hadapan.
Jurulatih Harimau Malaya, Peter Cklamovski memaklumkan, tiga pemain warisan juga dijangka tiba minggu hadapan.

Kerajaan peruntuk lebih RM20 juta naik taraf Hospital Kuala Kangsar
Kerja-kerja pembinaan fizikal telah bermula pada 16 Ogos lepas dan dijangka siap pada 10 Feb 2026.

Kanak-kanak lemas dalam kolam renang inap desa
Kejadian hanya disedari oleh ibunya pada jam 6.30 petang yang mencari mangsa di kolam berkenaan.

Bomba bantu pindahkan pesakit obesiti dari Hospital P. Pinang ke Kuala Kangsar
Pasukan Bomba dan Penyelamat Pulau Pinang dipanggil bagi membantu mengangkat lelaki yang mengalami masalah obesiti dengan berat badan 250 kg.

Pemandu lori kurier maut, langgar lori balak di Lebuhraya PLUS
Mangsa, Mohd Lotfi Abd Latib, 37, yang beralamat di Bukit Kapar, Klang disahkan maut di tempat kejadian.

Bayi lelaki baru lahir ditemui dalam kotak di Kuala Kangsar
Seorang bayi lelaki yang masih bernyawa dan bertali pusat ditemukan dalam sebuah kotak di hadapan sebuah gerai makanan berhadapan Maybank Kuala Kangsar di sini, pagi ini.

Dadah, pistol mainan dan vest polis ditemui dalam kereta
Polis mengesahkan tiada kejadian tempat menembak seperti yang didakwa di dalam video dan gambar yang tular mengenai kejadian itu.

Bayi maut terjatuh dari jeriji tingkap
Muhammad Aidil Amsyar Muhammad Hafizuddin disahkan meninggal dunia pada jam 9.40 pagi ketika menerima rawatan di Wad Kecemasan, Hospital Kuala Kangsar.

Wanita warga China maut kereta rempuh pembahagi jalan
Seorang wanita maut, tiga lagi cedera selepas kereta yang mereka naiki terbabas lalu terlanggar pembahagi jalan di Kilometer 231.5 Lebuhraya Utara Selatan (arah utara), dekat sini, petang Sabtu.

Nahas Terowong Menora: Mangsa dipercayai dari empat keluarga berbeza
Lima mangsa yang rentung dalam kemalangan antara treler dan kereta di KM255.3 di Lebuhraya Utara-Selatan arah utara berhampiran Terowong Menora pada Sabtu dipercayai melibatkan empat keluarga berbeza.

Saya dengar suara sayu minta tolong - Saksi kemalangan maut
Nurul Amelia berkata beliau yang dalam perjalanan dari Kuala Kangsar ke Ipoh menyaksikan kemalangan itu kira-kira pukul 11.54 pagi.