LIPIS: Seorang pemandu lori warga emas maut selepas kenderaan itu terbabas dan terbalik di Kilometer 15, Jalan Kampung Budu-Tualang Padang, Benta dekat sini pada Sabtu.
Ketua Polis Daerah Lipis, Superintenden Azli Mohd Noor berkata, dalam kemalangan pukul 4.35 petang itu, Johari Md Jali, 70, yang beralamat di Kampung Sementeh, Lanchang, meninggal dunia di tempat kejadian.
Menurutnya, siasatan mendapati kemalangan itu berlaku apabila lori dipandu mangsa telah hilang kawalan semasa melalui jalan yang berselekoh serta menuruni bukit.
"Ketika kejadian, mangsa yang memandu lori dalam perjalanan dari Lanchang membawa muatan tar untuk dihantar ke Kampung Kemahang, Benta.
"Ketika menuruni bukit yang berselekoh, lori yang dipandunya telah hilang kawalan lalu telah terbabas ke sebelah kanan jalan dan terbalik," katanya dalam kenyataan di sini malam ini.
Beliau berkata, mangsa yang tersepit dalam bahagian kepala lori telah disahkan meninggal dunia di tempat kejadian oleh pasukan perubatan akibat cedera parah di kepala.
Katanya, kejadian disiasat di bawah Seksyen 41 (1) Akta Pengangkutan Jalan 1987.
Sementara itu, Ketua Zon Tiga, Jabatan Bomba dan Penyelamat Pahang, Shahrul Nizam Nasir berkata, seramai 16 pegawai dan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Lipis dan BBP Raub dikejarkan ke lokasi kemalangan dengan menaiki dua jentera.
"Anggota bomba menggunakan peralatan khas untuk mengeluarkan mangsa yang tersepit," katanya.
Norfarhiza Mohd Atar
Sat Nov 26 2022

Anggota bomba menggunakan peralatan khas untuk mengeluarkan mangsa yang tersepit. - Gambar/ JBPM

Pemandu lori maut nahas tiga kenderaan
Lelaki berusia 29 tahun itu disahkan maut di lokasi manakala pemandu sebuah lagi lori dan treler, terselamat.

Azizulhasni tekad bawa pulang emas Olimpik
Azizulhasni turut mencabar mana-mana atlet negara untuk bersama-samanya memikul amanah besar itu sebagai sandaran memenangi emas pertama.
![AWANI Pagi: Berita tumpuan & menarik di astroawani.com [02 Februari 2023] AWANI Pagi: Berita tumpuan & menarik di astroawani.com [02 Februari 2023]](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://dzu2r3t0ymp2a.cloudfront.net/757/2007622/24992725421675298539382_640x360.jpg)
AWANI Pagi: Berita tumpuan & menarik di astroawani.com [02 Februari 2023]
Ketahui berita yang anda perlu tahu hari ini bersama Afiezy Azaman & Gee Gee Ahmad dalam #AWANIpagi Antara fokus AWANI Pagi hari ini merangkumi: - Kerajaan sasar Wilayah Persekutuan jadi bandar pintar menjelang 2030. - Pemilik kedai makan jamin tidak pilih kasih hidang Menu Rahmah. - Kolaborasi Astro, MFL jadi penyiar rasmi Liga Malaysia. #AWANInews

Thaipusam: Beberapa jalan di sekitar P.Pinang ditutup untuk perarakan pedati mulai Sabtu
Beberapa jalan di sekitar bandar raya George Town akan ditutup mulai pukul 6.30 pagi Sabtu ini, hingga pukul 7 petang pada 6 Feb.

PayPal berhentikan 2,000 kakitangan berikutan kelembapan makroekonomi
Syarikat perkhidmatan kewangan PayPal dilaporkan akan mengurangkan 2,000 kakitangan di seluruh dunia selepas berdepan dengan kelembapan makroekonomi sekaligus memberi kesan kepada perniagaan firma itu

15 motosikal hangus
Sebanyak 15 buah motosikal musnah dalam kebakaran yang berlaku di kawasan parkir Flat Tuna, Jalan Seberang Jaya pada Khamis.

Serangan Nekad | Suspek kes letupan bom di masjid Pakistan ditahan
Beberapa suspek ditahan polis, dipercayai ada kaitan dengan kes pengebom bunuh diri yang mengorbankan lebih 100 orang di sebuah masjid dekat Pakistan. Polis kini sedang menyiasat kemungkinan pengebom itu mempunyai bantuan orang dalam bagi mengelak pemeriksaan keselamatan.

Ekonomi AS | The Fed naikkan kadar faedah kecil, kenaikan berterusan
Rizab Persekutuan Amerika Syarikat (FED) melanjutkan perjuangannya menentang inflasi dengan menaikkan kadar faedah utamanya sebanyak suku mata, kenaikan kelapan sejak Mac 2022. FED turut memberi isyarat walapun inflasi semakin berkurangan, ia masih cukup tinggi untuk memerlukan kenaikan kadar faedah selanjutnya.

COVID-19 | Draf global tekankan ekuiti, elak kegagalan COVID berulang
Menurut draf awal perjanjian pandemik global yang disemak Reuters, ia termasuk langkah untuk menempah 20 peratus daripada ujian saringan, vaksin atau rawatan yang dibangunkan agar ia digunakan di negara-negara berpendapatan rendah.

Hina Islam | Insiden bakar al-Quran, OIC tuntut tindak balas tegas
Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) menuntut 'tindak balas yang tegas' terhadap kejadian membakar salinan al-Quran di Sweden, Belanda dan Denmark baru-baru ini. Blok Islam itu menyuarakan pendirian bersama terhadap penghinaan al-Quran baru-baru ini dalam satu kenyataan selepas mengadakan pertemuan di Jeddah, Arab Saudi.

Pelajar UiTM maut, rakan cedera parah selepas motosikal dilanggar van
Seorang pelajar Universiti Teknolgi MARA (UiTM) maut manakala rakannya cedera parah selepas motosikal yang dinaiki mereka dilanggar sebuah van di Simpang Empat Paya Jemerli, dekat Kulim.

Warga emas maut langgar tiang telekomunikasi tumbang
Seorang lelaki warga emas maut selepas motosikal ditungganginya melanggar tiang telekomunikasi yang tumbang.

Op Selamat 19: Kelantan catat 407 kemalangan
Daripada jumlah itu, 10 kes kemalangan maut direkodkan dengan tiga daripadanya adalah penunggang motosikal.

Duit RM40 pemberian terakhir anak buat bapa
Anak sulungnya itu berkeras tetap mahu memberikan kepadanya dengan alasan boleh digunakan ketika mereka bercuti nanti.

Op Selamat 19: 18 kemalangan maut, 22 kematian hari ketiga
JSPT menasihatkan agar semua pengguna jalan raya untuk kekal berhati-hati dan berhemah agar risiko kemalangan dapat dielakkan.

Ibu, bayi 6 bulan maut dalam nahas di Jalan Gua Musang-Kuala Krai
Seorang wanita dan bayi lelakinya berusia enam bulan maut dalam kemalangan membabitkan dua kenderaan di Kilometer 35, Jalan Gua Musang-Kuala Krai di sini pada 12.40 tengah malam tadi.

Dua pelajar sekolah maut motosikal bertembung kereta
Dua pelajar perempuan berusia 17 tahun maut selepas motosikal mereka terlibat dalam kemalangan dengan sebuah kereta di Jalan Sungai Rusa, Sungai Pinang, malam tadi.

Kedah sasar kadar kemalangan maut turun bawah 40 peratus tahun ini
Tujuh strategi penguatkuasaan akan dilaksanakan pada musim perayaan khususnya Tahun Baharu Cina ini.

2 maut, 2 cedera kereta rempuh lori diparkir tepi jalan
Dua maut manakala dua lagi cedera selepas kereta dinaiki merempuh sebuah lori yang diparkir di tepi Jalan Gua Musang-Kuala Lipis berhampiran Lepan Tapai, di sini, pada Rabu.

Lumba haram: Penunggang maut kemalangan di Lebuhraya Utara-Selatan
Mangsa, seorang lelaki berusia 20 tahun disahkan meninggal dunia di lokasi kejadian.