JOHOR BAHRU: Seorang warga emas dihadapkan ke Mahkamah Sesyen Johor Bahru hari ini atas tuduhan melakukan persetubuhan luar tabii terhadap seekor kucing, dua minggu lalu.
Tertuduh, Janting Anak Keling, 63, mengaku bersalah selepas pertuduhan dibacakan di hadapan hakim Fatimah Zahari.
Berdasarkan kertas pertuduhan, dia didakwa melakukan persetubuhan yang bertentangan dengan aturan tabii ke atas seekor kucing sehingga menyebabkan kematian ke atas haiwan terbabit.
Perbuatan itu didakwa dilakukan di kawasan taman permainan dekat Taman Ungku Tun Aminah, Johor Bahru, kira-kira jam 4.30 pagi, 16 April lalu.
Kesalahan didakwa mengikut Seksyen 377 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 20 tahun dan boleh dikenakan denda serta sebat, jika sabit kesalahan.
Timbalan Pendakwa Raya, S. Thiviya bagaimanapun memohon kes ditunda ke satu tarikh lain bagi serahan dokumen dan mencadangkan jaminan RM15,000 terhadap tertuduh.
Janting yang tidak diwakili peguam bagaimanapun memohon jumlah ikat jamin itu dikurangkan memandangkan dia tidak mempunyai pekerjaan.
Tertuduh yang mendakwa berasal dari Sarawak datang ke Johor dan tinggal bersama anaknya.
Mahkamah kemudian membenarkan tertuduh diikat jamin RM6,000 dengan seorang penjamin dan menetapkan 25 Mei depan bagi serahan dokumen.
Siti Nur Aqilla Omar
Mon Apr 25 2022

Janting Anak Keling ketika tiba di Mahkamah Sesyen Johor Bahru pada Isnin. - Astro AWANI

Pujian Arab Saudi penghargaan sangat besar buat Malaysia - Idris
Pada musim haji tahun ini, Malaysia diiktiraf sebagai negara pertama yang memperoleh permit pengoperasian hospital di Arab Saudi.

Kadar jangka pendek diunjurkan stabil susulan operasi BNM
Mudah tunai dianggarkan sebanyak RM53.84 bilion dalam sistem konvensional dan RM33.48 bilion dalam dana Islam.

Meninggal dunia selepas persidangan PVATM
Allahyarham yang berehat di bilik hotel selepas selesai persidangan rebah selepas keluar dari tandas.

Banjir di Baling: Isytihar darurat bencana tahap i atau II - MB
Pengisytiharan itu amat penting bagi mempercepatkan operasi bantuan daripada agensi negeri dan Persekutuan.

ASEAN harus terus jadi gagasan yang dihormati, dipercayai - Ismail Sabri
Perdana Menteri berkata, ASEAN juga memerlukan kombinasi mekanisme-mekanisme berbentuk dua hala, pelbagai hala dan bahkan minilateral

Gaji rendah punca kekurangan pekerja di restoran
Ramai anak muda lepasan SPM, diploma dan ijazah menganggur, tetapi pada masa sama, banyak industri dilaporkan tidak cukup pekerja.

Ketidaktentuan politik dan ekonomi memerlukan dunia amalkan semangat 'Keluarga Dunia' - Ismail Sabri
Ismail Sabri berkata, ekonomi dan politik dunia menghadapi pasca pandemik yang kompleks, selain persaingan antara kuasa besar dunia.

Polis tahan suspek tembakan rambang perarakan Hari Kemerdekaan AS
Polis mengesahkan penahanan seorang lelaki berusia 22 tahun, Robert E Crimo III, ketika dia cuba melarikan diri dalam sebuah kereta.

'Mak cik hanya ingat mati masa itu' - Warga emas cerita detik cemas berpaut pokok
Sebaik melihat air naik dengan cepat dan masuk ke dalam rumah, dia dan suami memanjat sebatang pokok rambutan berhampiran rumah mereka.

Remaja AS pancing ikan berwarna putih
Ia merupakan spesies terbesar di Amerika Utara dan pada kebiasaanya berwarna biru tidak kuat.

'Mak cik hanya ingat mati masa itu' - Warga emas cerita detik cemas berpaut pokok
Sebaik melihat air naik dengan cepat dan masuk ke dalam rumah, dia dan suami memanjat sebatang pokok rambutan berhampiran rumah mereka.

Warga emas maut, kereta dipandu lawan arus kemalangan
Mangsa berusia 72 tahun memandu kereta jenis Proton Wira secara melawan arus lalu bertembung dengan sebuah kereta jenis Honda City.

Penduduk Asia Pasifik menua lebih cepat, lebih 630 juta berumur 60 tahun ke atas - PBB
Menjelang 2050, jumlah penduduk berumur 60 tahun ke atas di Asia Pasifik diunjurkan meningkat kepada 1.3 bilion.

Warga emas cedera dirodok bison jantan di taman negara AS
Kejadian berlaku pada Rabu ketika wanita berusia 71 tahun tersebut bersama anaknya sedang berjalan menuju ke kereta mereka.

KPWKM komited perkukuh kerangka undang-undang berkaitan warga emas
Usaha itu sebagai mengiktiraf peranan yang dimainkan oleh semua golongan masyarakat.

Kawasan pencarian warga emas hilang diperluas
Operasi SAR hari ini bermula pada jam 9 pagi dengan pencarian diperluas kepada radius 4 kilometer.

Warga emas didakwa 17 pertuduhan rogol, amang seksual dua beradik
Tertuduh yang juga guru mengaji dua kanak-kanak itu, bagaimanapun, mengaku tidak bersalah.

Warga emas maut, seorang cedera kereta rempuh treler
Mangsa disahkan meninggal dunia di lokasi kejadian oleh pihak KKM.

Operasi SAR cari lelaki warga emas hilang
Setakat ini mangsa belum ditemui dan difahamkan penduduk kampung turut sama membantu mencari mangsa yang hilang.

Warga emas retak tulang belakang disondol lembu korban
Seorang lelaki warga emas retak tulang belakang selepas diserang seekor lembu di hadapan rumahnya di Bandar Menjalara, Kepong, di sini, pada Jumaat.