IPOH: Keputusan Kerajaan Negeri Perak yang bersedia untuk berbincang dengan Pulau Pinang berhubungan penjualan air terawat ke negeri itu tidak mempunyai kaitan dengan pengaruh politik.

Menteri Besar Perak Datuk Seri Saarani Mohamad berkata, sebaliknya kerajaan negeri bersedia untuk berbincang berhubung perkara sama dengan mana-mana negeri termasuk yang ditadbir pembangkang

Walau bagaimanapun, katanya perkara itu akan tetap diputuskan selepas mengambil kira ia tidak mengganggu tahap keperluan penggunaan domestik.

“Bukan sahaja Pulau Pinang, mungkin jika Selangor nak beli (kita bersedia berbincang), akan tetapi tertakluk kepada syarat-syarat. Antaranya sumber air untuk orang Perak cukup, itu asasnya.

“Jadi, ia tak ada kena mengena dengan hal ‘Kerajaan Perpaduan atau dengan DAP, dan tidak ada kena mengena dengan apa-apa parti pun. Sebaliknya ia bergantung kepada bekalan air untuk Perak sama ada cukup atau tidak.

“Dan kalau Kelantan nak beli (sumber air terawat) kalau tak ada air, dan dia nak beli, kita akan jual. (Akan tetapi) kena ‘bayaq’ (bayar), jangan tak ‘bayaq’ (bayar),” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Majlis Sambutan Setahun Pelan Perak Sejahtera 2030 di Pusat Konvensyen Ipoh (ICC) di sini pada Khamis.

Saarani sebelum itu diminta mengulas berkenaan kenyataan Ketua Pembangkang Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak, Razman Zakaria yang mengingatkan untuk kerajaan negeri tidak menjual sumber mineral kepada Pulau Pinang.

Menerusi laporan sebuah portal berita, Pesuruhjaya Pas Perak itu untuk mempersoalkan keputusan kerajaan Perak itu selain mendakwa cadangan penjualan pasir, batu dan air terawat itu mempunyai kaitan dengan isu politik

Malah Razman juga mengingatkan Menteri Besar agar menyelesaikan isu dan keperluan air di Perak terlebih dahulu seperti mana yang telah diperkatakan Saarani ketika kerajaan Perikatan Nasional (PN).

Mengulas lanjut Saarani berkata, apa yang pernah ditegaskan beliau sebelum ini adalah berkaitan penjualan air mentah kepada Pulau Pinang dan bukannya bagi jualan air terawat.

Tambah beliau, apa yang penting buat kerajaan negeri ketika kini adalah membantu kawasan di daerah-daerah utara yang sering mengalami masalah air untuk kegunaan pertanian dan domestik.

“Kalau air di Perak mencukupi dan jika ada yang mahu beli sekali gus menjana pendapatan negeri, 'why not' kita jual.

"Apa yang penting sekarang ialah kita nak bantu kawasan di utara Perak, sebab mereka kering jadi kita kena hantar air kepada Kerian," katanya lagi.