KOTA KINABALU: UMNO Sabah berada di landasan tepat untuk membentuk jentera yang lebih efisien dan berkesan menjelang Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15).

Pengerusi Perhubungannya Datuk Seri Bung Moktar Radin berkata, selepas Pilihan Raya Negeri (PRN) lalu, UMNO Sabah dilihat telah memperkemaskan jentera dan memperkasa penyusunan di peringkat akar umbi.

"Insya-Allah, UMNO Sabah selepas PRN yang lalu telah memperkemaskan jentera kita dan telah menyusun semua persiapan pilihan raya di bawah (akar umbi).

"Bermakna, kita telah bersedia berhadapan dengan pilihan raya (PRU15). Bagaimanapun, kita juga akan terus mempertingkatkan usaha ke arah membentuk satu jentera yang lebih efisien dan lebih berkesan," katanya dalam satu kenyataan semalam.

Ditanya mengenai situasi UMNO Sabah dengan Gabungan Rakyat Sabah (GRS) menjelang PRU15, Bung Moktar yang juga Timbalan Ketua Menteri Sabah itu berkata, perkara tersebut akan dibincangkan nanti.

"UMNO di Sabah agak berlainan sedikit dengan UMNO di Semenanjung, dan ini memerlukan kebijaksanaan untuk berhadapan dengan rakan-rakan dalam GRS.

"Dan, saya akan cuba membincangkan perkara-perkara yang difikirkan dengan pendekatan GRS. Sebab, kita juga tidak mahu bertembung di antara satu sama lain, dan kita juga akan akur dengan pucuk pimpinan.

"Ini bermakna, banyak kemungkinan akan berlaku sekiranya usaha-usaha yang akan kita rancang tidak berhasil," katanya.

Jelas beliau lagi, di era politik serba dinamik, UMNO Sabah sentiasa berhadapan dengan segala kemungkinan.

Namun, beliau tetap berharap perkara itu dapat diselesaikan dengan bijaksana tanpa mengundang kemudaratan bagi mana-mana pihak.

"Dalam politik, semuanya berkemungkinan, tetapi saya berharap dan saya yakin, rakan-rakan dalam GRS masih boleh dirunding dan diperbincangkan," katanya lagi.

Dalam pada itu, Bung turut menasihatkan ahli dan para penyokong UMNO Sabah untuk kekal bertenang selain terus menguatkan iltizam di peringkat akar umbi untuk dizahirkan pada PRU15 nanti.

"Saya nasihatkan kepada penyokong UMNO Sabah, yang pertama ialah bertenang, kedua, perkuatkan jentera pilihan raya di kawasan masing-masing.

"Kalau kita kuat, siapa pun kita lawan, kita menang. Tetapi kalau kita hanya tahu menjerit, berteriak, tetapi di PDM, cawangan, Pemuda, Puteri, Wanita kita tidak kuat, umpama teriakan tin kosonglah," katanya lagi.