Dengan bentuk geografi yang luas, Sabah memerlukan lebih banyak peruntukan untuk pembangunan, dalam keadaan penduduknya yang masih amat dahagakan politik pembangunan.

Ketua Badan Pimpinan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) Sabah Datuk Hajiji Noor berkata beliau berpandangan adalah penting untuk kerajaan Sabah sehaluan dengan kerajaan Persekutuan supaya lebih banyak bantuan dan peruntukan pembangunan dapat disalurkan kepada negeri.

"Sabah mahukan politik pembangunan. Kita (Sabah) satu negeri besar yang masih memerlukan banyak peruntukan untuk rakyat," kata Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sulaman itu ketika berucap pada Majlis Makan Tengah Hari dan Muafakat Badan Pimpinan Bersatu Sabah bersama Menteri Kanan merangkap Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Mohamed Azmin Ali.

Hadir sama di majlis itu ialah Ketua Penerangan Bersatu Dr Mohd Radzi Md Jidin yang juga Menteri Kanan merangkap Menteri Pendidikan; dan Setiausaha Badan Pimpinan Bersatu Sabah Datuk Seri Dr Ronald Kiandee merangkap Menteri Pertanian dan Industri Makanan, serta kira-kira 150 orang pimpinan tertinggi parti Bersatu Sabah.

Pada majlis itu Hajiji turut menyerahkan 20,080 borang keahlian menyertai parti Bersatu Sabah kepada Setiausaha Agung parti Datuk Seri Hamzah Zainudin, menjadikan jumlah keahlian Bersatu Sabah kini mencecah 105,385 orang.

-- BERNAMA