KUALA LUMPUR: Zaman 'dominant party system' seperti ketika Barisan Nasional (BN) menguasai keseluruhan sistem politik dan kerajaan sebelum Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14), sementara parti lain sekadar pembangkang yang lemah, sudah berlalu.

Demikian tegas bekas perdana menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin yang juga Pengerusi Perikatan Nasional, hari ini.

Katanya, landskap politik kini berubah, susulan kemunculan gabungan parti-parti politik baharu di peringkat nasional dan wilayah, yang mengambil bahagian dalam pilihan raya dan berjaya membentuk kerajaan.

Menurutnya, sistem politik tersebut pada awalnya dilihat mampu mewujudkan kestabilan politik dan memacu pembangunan pesat negara, namun lama-kelamaan, ia menjadi semakin berpusat kepada individu yang memimpin parti dan kerajaan.

“Pada masa lalu, sistem ini dilihat mempunyai banyak kelemahan. Pemusatan kuasa berlaku dalam sebuah parti politik yang menyebabkan tidak ada semak dan imbang atau check and balance yang mencukupi dalam pentadbiran kerajaan yang diperintah oleh parti yang dominan.

“Segala keputusan hanya dibuat oleh pemimpin parti atau sebilangan orang yang menyokong pemimpin parti ini,” kata Muhyiddin, sambil menjelaskan, ahli-ahli parti di bawah sistem tersebut terpaksa akur dengan keputusan pemimpin, walaupun ia tidak semestinya betul.

Beliau berkata demikian ketika merasmikan persidangan Perwakilan Nasional Parti Gerakan Rakyat Malaysia (Gerakan) ke-15 di ibu negara, hari ini.

Berucap lanjut, Ahli Parlimen Pagoh itu mendakwa, penyelewengan dan pelanggaran undang-undang oleh pemimpin parti juga sering berlaku, tetapi dipandang sepi pimpinan parti yang lain.

Ini kerana, katanya, mereka takut tersingkir daripada parti yang berkuasa dominan dalam kerajaan.

Pada masa sama, kata Muhyiddin, tidak ramai yang mahu mengambil risiko untuk menyatakan perkara yang betul dan benar.

“Lebih malang, ada pihak yang turut sama melakukan penyelewengan dan salah guna kuasa kerana beranggapan mereka akan dilindungi selagi mana mereka menyokong pemimpin parti yang mendominasi kerajaan.

“Mereka fikir mereka boleh terlepas dan tidak akan dihukum. Kesannya, penyelewengan, salah guna kuasa dan rasuah terus berlaku dengan berleluasa dan dihalalkan oleh pengikut parti,” katanya lagi.

Namun, Muhyiddin berkata, dalam dunia yang semakin pesat dengan kemajuan teknologi maklumat dan rakyat yang semakin bijak berfikir serta menilai, tidak ada parti politik yang boleh kekal berkuasa secara dominan selama-lamanya.

Apatah lagi, katanya, sekiranya parti itu mengabaikan prinsip integriti dan penanggungjawaban kepada rakyat.

“Saya percaya rakyat Malaysia bijak menilai dan mereka tidak akan berkompromi dengan mana-mana parti yang menggadaikan prinsip dan nilai integriti serta penanggungjawaban kepada rakyat.

Atas sebab itu, Muhyiddin berkata, sistem parti dominan telah runtuh selepas PRU14 dan BN tidak lagi menjadi kerajaan yang memerintah di peringkat Persekutuan.