PEP Guardiola keliru dengan keputusan membatalkan gol Phil Foden ketika Manchester City tewas 0-1 kepada Liverpool dalam perlawanan Liga Perdana Inggeris (EPL) di Anfield lewat malam tadi.

Foden kelihatan telah meletakkan pasukan juara bertahan itu di depan pada awal babak kedua selepas memanfaatkan bola muntah yang gagal diselamatkan penjaga gol, Alisson, susulan hantaran Kevin De Bruyne.

Pemain Liverpool kemudian melakukan bantahan kerana mendakwa Fabinho terlebih dahulu dikasari Erling Haaland sebelum jaringan itu terhasil dan walaupun pengadil, Anthony Taylor, membenarkan permainan diteruskan sewaktu insiden itu, dia kemudian mengubah keputusannya selepas semakan video bantuan pengadil (VAR).

Lebih menambahkan kekecewaan City apabila Mohamed Salah memperoleh jaringan tunggal perlawanan itu pada minit ke-76, sekali gus mengesahkan kemenangan Liverpool.


Guardiola percaya Taylor -- yang membenarkan beberapa aksi fizikal sepanjang perlawanan itu -- telah menunjukkan keputusan yang tidak konsisten apabila membatalkan jaringan Foden dan pengurus City itu juga berasakan keadaan bermain di Anfield telah mempengaruhi keputusan pengadil berkenaan.

Dia berkata kepada Sky Sports: "Pengadil kerap datang kepada jurulaih dan berkata teruskan permainan, teruskan permainan. Terdapat jutaan faul.

"Kemudian, apabila kami menjaringkan gol, dia membuat keputusan bahawa permainan (sepatutnya) tidak boleh diteruskan. Ini Anfield (This is Anfield)."