awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
Ikan Temoleh kekal dilindungi, tiada kes dalam tempoh 10 tahun
Pilihan raya Majlis Nasional Palestin ditetapkan pada 1 November
Toleransi beragama, keselamatan rumah ibadat asas keharmonian - Ahmad Zahid
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

Renang Terbuka Malaysia: Hoe Yean cetus peluang lebih besar tempah tiket

Astro Arena
Astro Arena
11/06/2021
21:05 MYT
Renang Terbuka Malaysia: Hoe Yean cetus peluang lebih besar tempah tiket
Kejayaan melepasi had kelayakan kategori 'B' Sukan Olimpik lalu secara tidak langsung menimbulkan persoalan, siapa yang akan mengisi slot ke Tokyo bulan depan? - STADIUM ASTRO
PERENANG muda, Khiew Hoe Yean, melakar kejutan di Pusat Akuatik Nasional Bukit Jalil pada Jumaat apabila melepasi had kelayakan kategori 'B', Sukan Olimpik Tokyo 2020 dengan mengungguli acara 400m gaya bebas Terbuka Malaysia menerusi catatan 3 minit 51.56 saat.
Lebih manis, dia menewaskan pemegang rekod kebangsaan, Welson Sim, yang mewakili Sarawak terpaksa berpuas hati dengan pingat perak.
Tempat ketiga pula milik Sebastian Soon dari Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur.
Kejayaan itu juga bermakna bekas pemenang lapan emas Kejohanan Renang Remaja Peringkat Umur Kebangsaan pada tahun lalu tersebut memperbaharui catatan peribadi terbaiknya dengan kelebihan 1 saat.
Apa yang menarik, Hoe Yan dan Welson masing-masing melepasi had kelayakan kategori 'B' Sukan Olimpik lalu secara tidak langsung menimbulkan persoalan, siapa yang akan mengisi slot ke Tokyo bulan depan?
"Ia satu perlumbaan yang hebat. Saya sendiri memberikan 7 daripada 10 markah, ada sedikit peningkatan.
"Sudah tentu saya berhasrat ke Sukan Olimpik. Saya berpeluang dan tidak bimbang dengan persaingan kuota memandangkan jurang kemenangan saya kali ini ialah enam saat.
"Sejujurnya ia jurang yang agak besar, iaitu ketinggalan kira-kira enam meter," kata Hoe Yan.
Topic Berkaitan
#perenang
#Bukit Jalil
#Khiew Hoe Yean
#Terbuka Malaysia
#Welson Sim
#Sukan Olimpik
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan