PERMULAAN tahun baharu 2022 bukan halangan untuk sesiapa sahaja merehatkan minda dan pergi melancong.

Dengan sekatan dan prosedur tertentu untuk ke luar negara, ini peluang terbaik untuk para pencinta alam sekitar untuk melancong di dalam negara - terutama di Kuching, Sarawak.

Kami bawa anda ke lokasi-lokasi ekslusif di Kuching, Sarawak. FOTO - Astro AWANI/Saraya Mia

Sebuah negeri terbesar di Malaysia, Sarawak bukan hanya menyajikan pengalaman terindah kepada keindahan alam semulajadi tetapi para pelancong juga boleh menjiwai budaya, sejarah selain kulinari istimewa yang ada di Bandaraya Kuching itu.

Keramahan masyarakat majmuk yang ada di Bandaraya Kuching itu pasti akan memberikan sinergi dan pengalaman baharu buat para pengembara.

Artikel ini meneroka lima perkara wajib singgah dan menarik di Kuching.

1. Jambatan Darul Hana

Merupakan mercu tanda baharu di Tebingan Kuching sekali gus pelengkap kepada bandara raya itu.

Merupakan mercu tanda baharu di Tebingan Kuching sekali gus pelengkap kepada bandara raya itu.

Masyarakat di utara Kuching di satukan dengan rakyat berbilang kaum di selatan menerusi jambatan sepanjang 335 meter itu cukup menawarkan sesuatu yang cukup bermakna.

Waktu senja adalah masa terbaik untuk menikmati pemandangan indah matahari terbenam.

Masjid Terapung di tebing Sungai Sarawak dikala senja menjelma. FOTO - Astro AWANI/Saraya Mia

Pantulan reka bentuk Masjid Terapung di permukaan sungai Sarawak cukup mengujakan sesiapa sahaja yang menyelusuri jambatan bengkok berbentuk S itu.

Bukan itu sahaja, ketika kunjungan penulis, lokasi ikon pelancongan yang dirasmikan November 2018 itu  turut menjadi lokasi riadah buat penduduk sekitar.

2. Kanteen @The Granary & Marion Boutique Lodging House

Kafe di dalam gudang lama sejak 1900-an. FOTO - Astro AWANI/Saraya Mia

Jika anda datang ke Kuching dan tidak merasai pelbagai keistimewaan kulinari tempatan adalah satu kerugian.

Seperti juga kesukaran untuk mengenal pasti etnik di Sarawak, makanan tradisinal negeri Bumi Kenyalang juga sering dieksperimentasi sehingga menghasilkan sajian unik tetapi sempurna hingga meletakkan Kuching dalam senarai Bandar Kreatif UNESCO (Gastronomi) 2021.

Kanteen @The Granary menghidangkan makanan tradisional Sarawak yang ‘dimodenkan'.

Malah, Kanteen @The Granary & Marion Boutique Lodging House menyajikan makanan tradisional Sarawak yang dimodenkan.

Antara pilihan utama di kafe yang terletak di bangunan lama Marian Hotel, Jalan Wayang
termasuk Superdry Laksa atau Laksa Sarawak digoreng tanpa kuah dan Rainforest Fried
Rice atau nasi digoreng dengan herba-herba asli Sarawak.

Bangunan lama Marian Hotel dibina pada 1800-an, juga menempatkan Kanteen.

Para pengunjung juga ditawarkan pengalaman penginapan lain daripada yang lain di bangunan lama Marian Hotel.

Tambahan pula, ia membolehkan pengunjung merasai suasana dilalui pelajar di sekolah
Katolik pada era pemerintahan British.

3. Restoran Lepau

Hidangan masakan etnik di Sarawak lazat cukup rasa. FOTO - Astro AWANI/Saraya Mia

Jika Kanteen @The Granary menyajikan pengalaman makanan tradisional yang dimodenkan, para pelancong yang datang ke Kuching tidak sah jika merasai hidangan tempatan seperti nasi bario dan sayur midin.

Bukan itu sahaja hidangan ayam pasuh (ayam yang dimasak dalam buluh) terung asam dan sambal kedondong cukup membangkit selera kepada pengalaman makanan autentik.Bagi anda yang tidak pernah merasai ikan talapia yang terkenal di Lubok Antu, Sarawak, Restoran Lepau juga memberikan pengalaman dan rasa keenakan sama seperti baru diangkat dari sangkar.

Ada rakan saya yang menyatakan ini adalah masakan entik Iban, Bidayuh dan Orang Ulu tetapi dijamu oleh semua kaum di Bumi Kenyalang.

4. Paradesa Borneo Bike TourSudah puas mengisi perut dan takut berat badan naik ketika melancong ke Kuching, Paradesa Borneo Bike Tour menawarkan aktiviti 'Kampung Bike Tour'.

Boleh sewa basikal dan meronda-ronda sekali gus mempelajari asal usul perkampungan Melayu bersejarah yang dikenali sebagai Kampung Nombor.

Pengunjung boleh mengayuh santai basikal disediakan di tebing sungai sambil melihat rumah-rumah kampung yang masih utuh dan rapi dijaga oleh tuan rumah, majoritinya Melayu.

Sepanjang perjalanan, pengunjung dapat menelusuri lorong-lorong tersembunyi yang hanya diketahui orang tempatan, melalui jambatan serta beberapa jalan kecil, sebelum ke jalan utama Kampong Nombor.

Rumah kampung masing-masing di sini merupakan rumah dibina di lot banglo, kebanyakannya dimiliki orang berpengaruh di Sarawak.

Perjalanan menelusuri laluan tersembunyi di bandar lama Kuching. FOTO - Astro AWANI/Saraya Mia

Antaranya, lot banglo bersejarah di Jalan Datuk Ajibah Abol, jalan yang dinamakan bagi menghormati figura wanita berpengaruh yang terlibat dengan gerakan antipenyerahan Sarawak kepada jajahan Mahkota British, tanpa perlindungan Raja Putih sekitar tahun 1950.

Selepas mengisi minda dan jiwa dengan sejarah dan keunikan Kampong Nombor, anda juga boleh menikmati sajian masakan kampung sambil 'mengeteh' di gerai tepi jalan sekitar kawasan kampung.

5. Kampung Budaya

Disebabkan tidak mudah untuk sampai ke kawasan perkampungan etnik di luar kawasan bandar, Kampung Budaya Sarawak di kaki Gunung Santubong menyajikan pengalaman di lapan rumah bangsa berbeza, termasuk rumah masyarakat Iban dan rumah Orang Ulu.

Rumah Orang Ulu sering terletak di kawasan atau tanah tinggi. FOTO - Astro AWANI/Saraya Mia


Sebaik sahaja menaiki tangga ke rumah Orang Ulu, anda dapat melihat upacara aktiviti menghidup ritual membakar bahan api,  mengayam manik sambil pelajari mendengar cerita diiringi permainan alat muzik tradisional.

Selain itu, pengunjung turut dapat menikmati persembahan tarian dan muzik etnik Sarawak dua kali sehari pada jam 11.30 pagi dan 4 petang di pentas di kawasan seluas 17.5 hektar, di bawah pengurusan Perbadanan Ekonomi Digital Sarawak (SDEC).Akhir kata, tak kenal maka tak cinta.

Kuching, Sarawak sedia memikat hati pengunjung dan tidak mustahil bandaraya ini akan meninggalkan kenangan selain mengamit keinginan untuk kembali lagi ...

Mengapa harus ke luar negara, apabila boleh cuti-cuti Malaysia?


*Artikel ini dibawakan oleh Tourism Malaysia