BANGKOK: Kadar penuaan penduduk Asia Pasifik lebih tinggi berbanding rantau lain dan kira-kira 630 juta orang berumur 60 tahun ke atas, mewakili 60 peratus warga emas dunia.
Dalam satu kenyataan, Suruhanjaya Ekonomi dan Sosial Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu untuk Asia dan Pasifik (ESCAP) memaklumkan menjelang 2050, jumlah itu diunjurkan meningkat kepada 1.3 bilion.
"Majoriti mereka yang lebih tua adalah wanita; merangkumi 61 peratus dan berumur 80 tahun ke atas," menurut ESCAP.
Warga emas di rantau ini juga berdepan dengan ketidakadilan dan terkesan dengan pelbagai isu yang timbul termasuk ketidaktentuan geopolitik, pandemik COVID-19, perubahan iklim dan transformasi digital.
Setiausaha Eksekutif ESCAP, Armida Salsiah Alisjahbana berkata langkah konkrit perlu diambil untuk menyediakan persekitaran yang selamat dan terjamin kepada warga emas serta dapat menyumbang kepada masyarakat.
"Kita mesti melihat dalam ruang lingkup yang lebih luas dengan mengiktiraf mereka sebagai agen pembangunan," katanya.
Sementara itu, Pengarah Eksekutif Yayasan Emong Lansia, Indonesia, Eva Sabdono berkata cabaran pada abad ke-21 memerlukan semua lapisan masyarakat bekerjasama menghapuskan ageisme.
"Walaupun beberapa kemajuan telah dicapai melalui Pelan Tindakan Antarabangsa Madrid mengenai Penuaan (MIPAA), warga emas terus dilihat sebagai penerima kebajikan dan beban kepada masyarakat, bukan tergolong dalam kategori yang cergas, berpengetahuan, dan berpengalaman yang menyumbang secara signifikan kepada ekonomi, masyarakat dan keluarga," katanya.
Sementara itu, pegawai kerajaan, wakil masyarakat sivil dan organisasi antarabangsa hari ini menggesa momentum baharu dan tindakan pantas dilaksanakan untuk memajukan MIPAA menerusi semakan dan penilaian serantau yang diadakan pada ulang tahun ke-20nya oleh ESCAP.
Dilaksanakan pada 2002, MIPAA menyediakan rangka kerja komprehensif bagi melengkapkan Agenda 2030 untuk Pembangunan Mampan dan Dekad Penuaan Sihat Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.
-- BERNAMA
Bernama
Fri Jul 01 2022

Langkah konkrit perlu diambil untuk menyediakan persekitaran yang selamat dan terjamin kepada warga emas serta dapat menyumbang kepada masyarakat. - Gambar hiasan

Rayuan kes SRC: Firma guaman nafi tarik diri wakili Najib
Firma guaman yang baharu dilantik untuk mewakili Datuk Seri Najib Tun Razak dalam rayuan terakhir kes SRC International Sdn Bhd menafikan dakwaan bahawa ia akan menarik diri.

Penuhi Permintaan | Google Cloud akan bawa rantau awam pertamanya ke Malaysia
Google Cloud umum akan membawa rantau awan pertamanya ke Malaysia bagi penuhi permintaan perkhidmatan itu yang semakin meningkat dalam negara dan seluruh dunia. Ia membantu usahawan dan organisasi tempatan mempercepatkan transformasi digital dan mencipta kelebihan daya saing baharu, selain menyokong rancangan pembangunan ekonomi negara seterusnya.

Siasatan projek LCS | Luluh hati selepas bentangkan laporan PAC
Demikian jawapan Pengerusi PAC, Wong Kah Woh berhubung projek tersebut selepas jawatankuasa itu menyiapkan dan membentangkan laporan 247 halaman bersama dengan 489 halaman hansard dan 192 halaman slaid projek LCS.

Ekonomi Malaysia | Dijangka kekal kukuh pada suku ketiga - Tengku Zafrul
Tengku Zafrul berkata antara petunjuk ekonomi yang menunjukkan arah aliran pertumbuhan termasuk kadar pengangguran menurun kepada 3.8 peratus pada Jun lalu.

Barang Mahal | Bagaimana B40 menyesuaikan diri?
B40 merupakan golongan yang paling terkesan dengan kenaikan harga barang. Semalam, Penyampai Astro AWANI, Luqman Hariz ada meluangkan masa mengunjungi beberapa individu yang tinggal di Projek Perumahan Rakyat (PPR) dan flat kos rendah di Kuala Lumpur. Tanyanya, bagaimana mereka menyesuaikan kehidupan dengan keadaan yang semakin sukar serta cabaran ekonomi sejak beberapa bulan lalu.

'Bumbung, palang melayang masuk rumah' - Johor Jaya dilanda ribut, banjir kilat
Ribut, hujan lebat beserta angin kencang lebih 30 minit menyebabkan enam bumbung Rumah Pangsa Ros Merah di Johor Jaya, tercabut diterbangkan angin petang tadi.
![AWANI Borneo [12/08/2022] - KDNK suku kedua tumbuh kukuh | Kecewa tindakan Anwar | Kurangkan serangan sang bedal AWANI Borneo [12/08/2022] - KDNK suku kedua tumbuh kukuh | Kecewa tindakan Anwar | Kurangkan serangan sang bedal](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://dzu2r3t0ymp2a.cloudfront.net/757/1982321/thumbnails/19650021631660304234000_640x360.jpeg)
AWANI Borneo [12/08/2022] - KDNK suku kedua tumbuh kukuh | Kecewa tindakan Anwar | Kurangkan serangan sang bedal
Laporan berita padat dan ringkas dari Borneo bersama Nickyson Nyambar; 1. Perkembangan KDNK bukan cerminan realiti kehidupan rakyat - Kata pakar 2. Kecewa tindakan Anwar punca Naib PengerusI MPN Sabah letak jawatan 3. JHL Sabah setuju cadangan Bung Moktar tangkap buaya di Sungai Kinabatangan Saksikan #AWANIBorneo setiap hari 7 malam di saluran 501 Astro AWANI dan astroawani.com.

Astro AWANI dekati golongan terkesan impak inflasi di PPR Muhibbah malam ini
Buletin AWANI745 dan Agenda AWANI akan bersiaran secara langsung dari PPR Kampung Muhibbah di Bukit Jalil, Kuala Lumpur malam ini.

Hari Gajah | Kerjasama bersepadu tangani konflik manusia dan gajah
Konflik antara manusia dan gajah sering berakhir dengan kematian kerana haiwan terlindung yang menceroboh ke kawasan perkampungan dianggap sebagai ancaman. Mengelak perkara itu berterusan, Pengarah Jabatan Hidupan Liar (JHL) Sabah, Augustine Tuuga menyeru masyarakat agar bekerjasama dengan pihaknya untuk membantu menyelamatkan haiwan itu.

KDNK | Rencana inisiatif bantu rakyat B40
Meskipun ekonomi Malaysia catat pertumbuhan 8.9 peratus pada suku kedua tahun 2022, tetapi masyarakat khususnya golongan B40 masih merasai beban harga barangan keperluan asas yang mahal. Menurut Ketua Kampung Kampung Nangoh, Juan Pauting, pertumbuhan ekonomi itu diharap dapat merencana inisiatif-inisiatif lain oleh kerajaan bagi membantu rakyat terutamanya golongan B40.

Penduduk Asia Pasifik menua lebih cepat, lebih 630 juta berumur 60 tahun ke atas - PBB
Menjelang 2050, jumlah penduduk berumur 60 tahun ke atas di Asia Pasifik diunjurkan meningkat kepada 1.3 bilion.

KPWKM komited perkukuh kerangka undang-undang berkaitan warga emas
Usaha itu sebagai mengiktiraf peranan yang dimainkan oleh semua golongan masyarakat.

Penuaan usia populasi: Turut beri kesan pada penyakit obesiti, diabetes
Pada tahun 2030, rakyat Malaysia yang berusia 60 tahun ke atas akan jauh melebihi rakyat Malaysia yang berusia 15 tahun ke bawah.

Hari Warga Emas: Jangan abai kebajikan warga emas
Kerajaan wajar beri tumpuan kepada warga emas, apatah lagi negara dijangka menjadi negara tua pada 2030.

Menuju negara tua, Malaysia perlu lebih banyak pusat jagaan warga emas
Selain perkhidmatan jagaan, pusat itu boleh turut berperanan melahirkan warga emas yang sihat, aktif dan cergas.

Dasar Kaunseling Negara untuk atasi kesihatan mental dalam masyarakat
Ia merupakan antara perkara yang dipersetujui dalam Mesyuarat Majlis Sosial Negara yang dipengerusikan Perdana Menteri secara sidang video semalam.

Malaysia bersedia hadapi status negara tua
Peratus warga emas (melebihi umur 60 tahun) dijangka meningkat secara drastik iaitu kepada 5.3 juta dalam masa 10 tahun akan datang.

Rakyat Malaysia dijangka bekerja lebih lama pada masa depan - Mustapa Mohamed
Lebih daripada 7 peratus daripada populasi penduduk negara ini akan berusia 65 tahun ke atas pada 2020, menjadikan Malaysia sebuah negara tua.

Status negara tua dibangkit dalam Dewan Negara
Malaysia akan mencapai status negara tua pada tahun 2030 apabila penduduk berumur 60 tahun dan ke atas mencapai 15 peratus daripada jumlah penduduk.

RUU Profesion Kerja Sosial akan dibentang ke Kabinet -TPM
Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata setakat ini, ia masih di peringkat semakan terakhir oleh Jabatan Peguam Negara.