announcement
NOTIS
Beralih ke pengalaman baharu laman web Astro AWANI. Klik di sini!

Buskers terus diangkat ke pentas pertandingan

Buskers terus diangkat ke pentas pertandingan
Melalui kerjasama Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) dan Malaysian Buskers Club (MyBC), Ekspresi Muzik Jalanan 2.0 bukan sahaja mengetengahkan bakat nyanyian, malah memartabatkan penggunaan Bahasa Melayu. - Foto Astro AWANI/Rahimah Abdullah
KUALA LUMPUR: Industri muzik jalanan atau buskers terus diangkat ke pentas pertandingan.

Melalui kerjasama Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) dan  Malaysian Buskers Club (MyBC), Ekspresi Muzik Jalanan 2.0 bukan sahaja mengetengahkan bakat nyanyian, malah memartabatkan penggunaan Bahasa Melayu

Bertempat di MyTown Shopping Centre, ini merupakan tahun kedua penganjuran susulan kejayaan program Ekspresi Muzik Jalanan 2018 pada tahun lepas di IOI Mall, Puchong.

Ekspresi Muzik Jalanan juga disokong oleh Agensi Antidadah Kebangsaan (AADK) untuk memastikan muzik jalanan bersih tanpa dadah sekali gus membantu membanteras penyalahgunaan dadah oleh masyarakat.

Presiden MyBC, Wady Hamdan berkata Ekspresi Muzik Jalanan mendekatkan masyarakat dengan kumpulan buskers

Menurut Presiden MyBC, Wady Hamdan, penganjuran pertandingan seumpama ini mampu mendekatkan masyarakat dengan muzik buskers dan pada masa sama mampu mencipta lagu-lagu Bahasa Melayu yang berkualiti.

Malah, beliau melihat peranan DBP akan dapat memastikan penghasilan sesebuah puisi dan lagu yang digubah lebih tepat dan menarik.

"Memang kita ada kebebasan berkarya, namun kita perlu pastikan apa sahaja istilah mestilah tepat dan DBP adalah badan rujukan yang tepat untuk berada dalam industri muzik itu sendiri dari segi penciptaan lagu, penggubahan lirik memang perlu DBP," katanya kepada Astro AWANI.

Malah, persepsi masyarakat terhadap industri muzik jalanan juga semakin baik terutama dengan sokongan dan kerjasama diberikan kerajaan.

"AADK adalah rakan strategik kita. Mereka akan berada di mana saja kita berada. Ia menyampaikan mesej membanteras dadah habis-habisan dan memastikan komuniti buskers bebas dari dadah.

"Dari segi persepsi, ia semakin berubah. Komuniti buskers dilihat lebih berkualiti , dan bersih. Dengan ada AADK kita sokong usaha memerangi dadah,"

Malah, busking turut menjadi platform dalam industri hiburan.

"Jadi kita bukanlah solidly industry , kita adalah industri busking yang mampu memberi pendapatan yang baik, dan menjadi platform kepada sesiapa sahaja. Jadi saya rasa industri busking sendiri bergerak membantu industri hiburan negara," ujarnya.

Peserta diadili juri profesional iaitu Komposer, Edry Hashim selaku ketua juri; penyanyi, Aris Ariwatan; anggota kumpulan Caliph Buskers, Mohd Zaki Ismail; dan wakil juri dari DBP.

Kriteria yang difokuskan ialah kualiti muzik dan cabaran kreativiti diketengahkan melalui penggubahan lagu daripada puisi, pemilihan lagu yang santai, penyampaian bahasa yang tepat dan kualiti muzik yang baik.

20 peserta berkumpulan dari serata negeri berentap merebut gelaran juara.

Dalam pertandingan tersebut, The Kodoxs muncul sebagai juara, membawa pulang hadiah wang tunai sebanyak RM5,000.

Tempat kedua pula dimenangi oleh FTS, dengan hadiah wang tunai RM3,000, manakala tempat ketiga dimenangi oleh MSR dengan hadiah wang tunai RM1,000.

Lagu 'Terunggul' oleh FTS turut dinobat sebagai 'Lagu Terbaik', yang juga menyaksikan kumpulan tersebut membawa pulang hadiah 'bonus' sebanyak RM1,000.
Tag: buskers, MyBC, DBP, Terunggul, FTS, MSR, The Kodoxs, Edry Hashim, Agensi Antidadah Kebangsaan, AADK, muzik jalanan, Dewan Bahasa dan PustakaKomen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.