Harga RON97 turun 22 sen, RON95 dan diesel kekal

Harga RON97 turun 22 sen, RON95 dan diesel kekal
Harga RON95 dan diesel pula masing-masing kekal pada RM2.08 dan RM2.18 seliter. - Gambar fail/REUTERS
KUALA LUMPUR: Harga runcit RON97 turun sebanyak 22 sen kepada RM2.41 seliter, bagi tempoh 15 hingga 21 Jun ini, bermula tengah malam ini.

Harga RON95 dan diesel pula masing-masing kekal pada RM2.08 dan RM2.18 seliter.
Menteri Kewangan Lim Guan Eng dalam kenyataan hari ini berkata penetapan harga runcit produk petroleum secara mingguan itu menggunakan formula Mekanisme Harga Automatik (APM).

"Penurunan ini berikutan harga petroleum yang diproses di pasaran dunia yang telah menunjukkan trend penurunan susulan penurunan harga minyak mentah Brent berbanding minggu sebelumnya," katanya.

Berdasarkan pengiraan di bawah formula APM, harga runcit produk petrol RON95 dan diesel bagi tempoh yang sama sepatutnya ialah masing-masing RM2.11 dan RM2.19 seliter.

"Namun pengekalan harga runcit petrol itu selaras dengan keputusan kerajaan untuk menstabilkan harga runcit bagi produk petroleum dan mengurangkan kos sara hidup rakyat," katanya.

-- BERNAMA

Tag: Harga runcit RON97, harga minyak, harga petrol, diesel, RON95, Menteri Kewangan, Lim Guan Eng, Mekanisme Harga Automatik, APM, harga minyak mentah Brent, RON97, produk petroleum


Komen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.