KUALA LUMPUR: AirAsia Malaysia terus memperkukuh komitmennya terhadap Indonesia dengan penyambungan semula perkhidmatannya ke Banda Aceh, Padang dan Pekanbaru dari Kuala Lumpur bermula 1 Okt serta melancarkan perkhidmatan baharu ke Bali (Denpasar) dari Pulau Pinang bermula 20 Okt tahun ini.
Syarikat penerbangan itu berkata ia adalah bukti kukuh komitmen AirAsia kepada kerajaan tempatan wilayah Aceh, Sumatera Barat dan Riau untuk membuka perkhidmatan antarabangsa dari lapangan terbang wilayah utama mereka.
"Perkhidmatan baharu ini juga adalah berikutan permintaan kukuh oleh masyarakat tempatan dari kedua-dua negara yang berkongsi persamaan budaya dan hubungan kekeluargaan serta akan meningkatkan pelancongan dan ekonomi kreatif di wilayah tersebut," katanya dalam satu kenyataan semalam.
Ketua Pegawai Eksekutif Riad Asmat berkata Indonesia ialah pasaran utama syarikat penerbangan itu dan ia berbesar hati untuk kembali terbang ke negara itu dengan melancarkan empat laluan baharu, selain daripada enam laluan sedia.
Ini menjadikan jumlah penerbangan ke Indonesia kepada 66 penerbangan setiap minggu.
"Sebagai kumpulan syarikat penerbangan yang mempunyai rangkaian luas di ASEAN dan Asia Pasifik, bersama syarikat penerbangan AirAsia Indonesia, kami akan terus memainkan peranan dalam membawa pelancong terus ke pelbagai bandar popular dan bandar kedua di Indonesia dan Malaysia.
"Kami teruja untuk menyambung semula bandar-bandar ini ke Kuala Lumpur dan Pulau Pinang, membawa pelancong dari Malaysia, menghubungkan semula keluarga, dan para usahawan," katanya.
Riad berkata kumpulan itu yakin perkhidmatan baharu itu akan popular dan membawa pelbagai kesan limpahan kepada komuniti tempatan menerusi pelbagai impak positif melalui perbelanjaan pelancongan serta meningkatkan peluang pekerjaan.
Penerbangan Kuala Lumpur-Banda Aceh, Kuala Lumpur-Padang, Kuala Lumpur-Pekanbaru dan Pulau Pinang-Bali kini tersedia untuk tempahan bermula dari RM189 untuk tambang termasuk semua sehala di airasia Super App, serta ejen pelancongan konvensional dan dalam talian.
AirAsia Malaysia kini menerbangkan sebanyak 10 laluan ke Indonesia iaitu dari Kuala Lumpur ke Jakarta, Bali, Medan, Makassar, Yogyakarta, Padang, Pekanbaru dan Banda Aceh, serta dari Pulau Pinang ke Jakarta dan Bali dengan rancangan untuk meningkatkan perkhidmatan ke destinasi sedia ada dan baharu selaras dengan permintaan kukuh pada masa hadapan.
-- BERNAMA
Bernama
Tue Oct 04 2022

AirAsia Malaysia kini menerbangkan sebanyak 10 laluan ke Indonesia iaitu dari Kuala Lumpur ke Jakarta, Bali, Medan, Makassar, Yogyakarta, Padang, Pekanbaru dan Banda Aceh, serta dari Pulau Pinang ke Jakarta dan Bali. - Gambar fail

Banjir: Satu PPS dibuka di daerah Kubang Pasu
Satu pusat pemindahan sementara (PPS) dibuka malam ini di daerah Kubang Pasu bagi menempatkan 21 mangsa banjir daripada enam keluarga.
Umpama mimpi jadi kenyataan buat anak yatim Iraq
Yayasan Rumah Iraq untuk Kreativiti ialah sebuah pertubuhan bukan kerajaan yang ditubuhkan pada tahun 2004 dengan tujuan untuk melindungi kanak-kanak gelandangan dan anak yatim di Baghdad.
Pasukan SAR teruskan usaha mencari mayat
Pasukan mencari dan menyelamat dari Libya dan Algeria meneruskan usaha mencari mayat mangsa banjir besar selepas dua empangan pecah pada dua minggu lepas.

Kolokium Timbang Tara Antarabangsa London himpun pakar undang-undang bincang kes Sulu
Kolokium itu membawa bersama ilmu dan pengalaman rakan-rakan persidangan untuk menyampaikan penilaian akademik secara mendalam akan impak kes Sulu.

Piala Malaysia: Perak FC layak ke separuh akhir
Perak FC layak ke separuh akhir Piala Malaysia biarpun menang tipis 1-0 berdepan Sabah FC pada aksi suku akhir kedua piala berprestij itu di Stadium Perak, malam ini.
30 kumpulan koir akan menyanyi di Pesta Antarabangsa Samaa
Perayaan lagu tahunan yang bermula pada Jumaat nanti akan berlangsung di North Wall Theatre di Kaherah.
EU bimbang pengambil alihan booking jejas pasaran
Kesatuan Eropah (EU) pada Isnin mengambil keputusan untuk menyekat agensi pelancongan dalam talian terkemuka Amerika Syarikat, Booking holdings daripada mengambil alih syarikat tempahan penerbangan Sweden, Etraveli Group.
Keputusan itu adalah bagi melindungi pasarannya yang mana pengambil alihan Booking dapat menggugat pasarannya di Eropah dan menjadi lebih dominan di rantau itu.
Keputusan itu adalah bagi melindungi pasarannya yang mana pengambil alihan Booking dapat menggugat pasarannya di Eropah dan menjadi lebih dominan di rantau itu.
Ketua mafia Messina Denaro meninggal dunia
Ketua Mafia yang paling dikehendaki di Itali, Matteo Messina Denaro yang diberkas pada Januari selepas menjadi pelarian selama 30 tahun meninggal dunia.
Polis kutip RM302 juta, Januari hingga Ogos
Polis merekodkan kutipan kompaun lebih RM300 juta membabitkan 3.8 juta saman bagi lapan bulan pertama tahun ini.
17,241 kenderaan perdagangan diperiksa dalam 4 hari
Sebanyak 17,241 kenderaan perdagangan diperiksa bagi tempoh empat hari Op Khas Kenderaan Perdagangan dilaksanakan Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) Bukit Aman seluruh negara.

Asia Tenggara bukan medan "gadaian persaingan"
Asia Tenggara tidak akan menjadi medan untuk "gadaian persaingan" kerana ia menekankan pengukuhan kerjasama serantau, lapor Agensi Anadolu.

Pakar ekonomi khuatir Indonesia mungkin terperangkap dengan hutang China
Yusuf mendakwa, Indonesia terpaksa patuh kepada kehendak China bagi memastikan projek Kereta Cepat Jakarta-Bandung siap sepenuhnya.

Hina agama dengan makan babi, pempengaruh Indonesia dipenjara
Sebuah mahkamah di Indonesia menjatuhkan hukuman penjara dua tahun ke atas seorang wanita atas tindakan keterlaluannya mempersendakan agama Islam.

UNESCO tetapkan Paksi Falsafah Yogyakarta sebagai tapak warisan budaya dunia
UNESCO telah menetapkan Paksi Falsafah Yogyakarta sebagai satu tapak warisan budaya dunia Indonesia semasa mesyuarat Jawatankuasa Warisan Dunia (WHC) ke-45 di Riyadh, Arab Saudi pada Isnin.

Indonesia sasar jadi hab pengeluaran halal
Indonesia bukan sahaja mahu menjadi negara yang menetapkan piawaian pensijilan halal, bahkan menjadi hab pengeluaran halal global, kata Naib Presiden Ma'ruf Amin.

Batik Malaysia: Jadilah jauhari yang mengenal manikam, elak ditipu terbeli tiruan
Pada sesi taklimat media bersama Kraftangan Malaysia tentang industri batik negara ini, ramai pengamal media termasuk penulis, gagal membezakan antara batik Malaysia dan batik cetak - batik yang dibaw

Pihak berkuasa Indonesia guna semburan wap air untuk bersihkan udara Jakarta
Pihak berkuasa Indonesia melaksanakan kaedah hujan buatan menggunakan teknik semburan wap air bagi mengurangkan pencemaran udara di ibu negara.

Indonesia akan import lebih banyak beras akibat El Nino, rizab
Usaha mengimport beras terus dilakukan bagi menangani kenaikan harga yang dialami hampir semua negara selain memenuhi keperluan rizab.

ASEAN selesaikan 11 keberhasilan utama ekonomi, MITI terus perjuang kepentingan pengeksport Malaysia
ASEAN telah menyelesaikan 11 daripada 16 Keberhasilan Utama Ekonomi (PED) di bawah Indonesia sebagai pengerusi, kata Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz.

Presiden Korea Selatan, Indonesia setuju tingkatkan keselamatan, perkongsian ekonomi
Presiden Korea Selatan Yoon Suk Yeol dan Presiden Indonesia Joko Widodo pada Jumaat bersetuju untuk mengukuhkan kerjasama keselamatan dan ekonomi negara mereka.