BUSAN: AirAsia X Bhd (AAX), syarikat penerbangan gabungan jarak sederhana AirAsia Aviation Group, merancang untuk mengadakan tujuh penerbangan ke Busan setiap minggu menjelang akhir tahun bagi mengukuhkan kedudukannya di Korea Selatan.

Dalam satu kenyataan hari ini, Ketua Pegawai Eksekutif AirAsia X Malaysia Benyamin Ismail berkata, syarikat penerbangan tersebut yang memulakan semula operasinya di bandar pelabuhan terbesar di negara itu hari ini, kini mengendalikan tiga penerbangan secara terus setiap minggu dari Kuala Lumpur ke Busan.

"Busan memainkan peranan penting dalam merangsang permintaan baharu dan mengukuhkan AAX sebagai peneraju pasaran di Asia Utara melalui tambang bernilai terbaik serta memacu persaingan yang lebih hebat dalam pasaran sejak memulakan laluan itu pada 2013

"Oleh itu, kami menyasarkan untuk membawa lebih 200,000 tetamu ke dan dari Busan, ia jauh lebih baik daripada tahap prapandemik pada 2019 sejurus pembukaan semula sempadan antarabangsa," katanya sempena penyambungan semula penerbangan AAX ke Busan di Lapangan Terbang Antarabangsa Gimhae hari ini.

Penerbangan sulung tersebut berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (klia2) pada 2:10 pagi dan mendarat di Lapangan Terbang Antarabangsa Gimhae pada 9:00 pagi.

"Kami akan terus mencari peluang pengembangan pada masa hadapan dan bekerjasama dengan Pertubuhan Pelancongan Busan (BTO) untuk mempromosikan destinasi itu secara global dan menggiatkan industri pelancongan di Busan," kata Benyamin.

Busan ialah laluan AirAsia X kedua ke Korea Selatan selepas melancarkan penerbangan ke Seoul pada April tahun lalu.

Benyamin yakin laluan syarikat penerbangan tambang rendah ke Busan itu akan dapat mencapai tahap 85 peratus faktor muatan untuk suku pertama tahun ini.

Memandangkan permintaan perjalanan meningkat semula, beliau berkata beberapa destinasi baharu akan diperkenalkan, khususnya melibatkan rantau Asia Utara, termasuk bandar-bandar utama di China, Korea Selatan dan Jepun.

Sementara itu, Presiden BTO, Jung-Sil Lee berkata, memulakan semula perkhidmatan ini menyokong misi untuk membina asas pelancongan mampan dan menyokong sektor pelancongan Busan yang terkenal dengan sejarah, budaya, juadah serta seni tempatannya.

"Busan juga turut dinamakan sebagai salah satu daripada '25 Destinasi Pelancongan Terbaik di Duniapada 2023' oleh National Geographic berikutan bandarnya yang mempunyai budaya dan tawaranpelancongan yang menakjubkan.

"Kami sentiasa bersedia untuk menerima pelawat Malaysia yang datang ke sini dan kami terus meningkatkan lagi tempat solat untuk orang Islam," katanya.

-- BERNAMA