awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
Lebih 3,000 pengunjung teruja rasai fenomena laut terbelah di Pulau Pangkor
Lee Chong Wei terbuka sambut Misbun Sidek dalam kem kebangsaan
33 penyokong Selangor FC cetus kekecohan direman, 21 positif dadah
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

COVID-19: Aktiviti ekonomi di AS perlahan

Agensi
Agensi
06/08/2020
00:36 MYT
COVID-19: Aktiviti ekonomi di AS perlahan
Mester berkata, ada negeri yang terpaksa menangguhkan proses pembukaan semula perniagaan berikutan pelaksanaan semua perintah sekatan. - Foto file
Aktiviti ekonomi di Amerika Syarikat (AS) dilihat perlahan dalam beberapa minggu belakangan ini ketika dunia dilanda peningkatan COVID-19.
Dalam masa sama, proses pembukaan semula ekonomi di AS mungkin akan mengambil masa lebih panjang daripada apa yang dijangka.
Menurut Presiden The Fed Cleveland, Loretta Mester yang dipetik Reuters, ketika ini ada negeri yang terpaksa menangguhkan proses pembukaan semula perniagaan berikutan pelaksanaan semua perintah sekatan.
“Ini susulan peningkatan semula kes COVID-19 di beberapa negeri dan kawasan berkenaan. Situasi ini telah mengakibatkan pengguna terpaksa mengurangkan perbelanjaan mereka,” katanya.
Menurut Mester, berdasarkan data terkini, perbelanjaan pengguna untuk perkhidmatan termasuk pelancongan dan makan di luar kekal di bawah paras sebelum COVID-19.
Mester juga menjangkakan kadar pengangguran akan kekal di atas sembilan peratus pada akhir 2020 dan ekonomi AS akan menguncup enam peratus tahun ini.
Ketika ini AS mencatatkan 4.8 juta kes COVID-19 dengan lebih 157,000 kematian.
Pada 4 ogos, sejumlah 51,000 kes baru COVID-19 dicatatkan di AS dengan trend kes baharu menurun daripada tertinggi 75,000 kes pada 17 Julai.
Topic Berkaitan
#Amerika Syarikat
#COVID-19
#ekonomi
#Hapus COVID-19
#koronavirus
#pelancongan
#pembukaan semula ekonomi
#presiden
#The Fed Cleveland
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan