Perjalanan udara di Malaysia menunjukkan tanda-tanda pemulihan yang lebih baik dalam sembilan hari pertama bulan Julai berbanding bulan Jun, selepas kelonggaran dalam sekatan perjalanan susulan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) oleh kerajaan.

Malaysia Airports Holdings Berhad (MAHB) pada Selasa berkata, pergerakan penumpang dan pesawat di 39 lapangan terbang di Malaysia meningkat dua kali ganda dengan purata harian masing-masing 37,000 dan 550, berbanding purata harian 18,650 dan 290 dalam sembilan hari terakhir bulan Jun.

Oleh kerana Malaysia belum membuka sempadan sepenuhnya untuk perjalanan antarabangsa, jumlah angka itu mewakili pergerakan udara domestik.

Walaupun demikian kata MAHB, Lapangan Terbang Sabiha Gokcen di Istanbul, Turki milik MAHB telah dibuka semula untuk perjalanan antarabangsa apabila sempadan negara itu dibuka sejak 12 Jun.

Tambah MAHB, pada bulan Jun, Pegasus Airlines memulakan operasi ke 18 destinasi di sepuluh negara sementara AnadoluJet memulakan operasi ke 11 destinasi di enam negara.

"Mulai Julai, Pegasus meningkatkan operasinya ke 43 destinasi di 27 negara dengan AnadoluJet juga meningkatkan operasinya ke 12 destinasi di tujuh negara," jelasnya.

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB), Datuk Mohd Shukrie Mohd Salleh, ini adalah tanda positif pemulihan secara beransur-ansur bagi industri penerbangan negara.

"Kami berharap dapat melihat peningkatan jumlah lalu lintas yang lebih tinggi ketika kami terus maju terutama dengan Hari Raya Aidiladha yang menghampiri pada akhir bulan.

"Rakyat Malaysia yang tidak berpeluang menghabiskan Aidilfitri bersama keluarga pasti akan mengambil kesempatan untuk kembali ke kampung halaman dan menikmati perayaan bersama keluarga tersayang, ”katanya.

Beliau turut melahirkan rasa gembira melihat syarikat penerbangan tempatan melancarkan kempen penjualan yang agresif untuk meningkatkan faktor beban.

Baru-baru ini dilaporkan bahawa AirAsia menjual lebih dari 200,000 Pas Tanpa Had mereka.

"Malaysia Airlines juga telah melancarkan kerjasama perniagaan bersama dengan Japan Airlines di mana mereka akan menawarkan perkhidmatan empat minggu antara Kuala Lumpur dan Tokyo-Narita mulai bulan Julai.

“Kami juga tahu bahawa ada perbincangan antara kerajaan mengenai pelaksanaan koridor perjalanan," ujar MAHB.

"Oleh itu, pengenalan Laluan Hijau Timbal Balik (RGL) dan Pengaturan Ulang Alik Berkala (PCA), yang diumumkan oleh Menteri Luar Malaysia dan Singapura pada 14 Julai 2020 adalah permulaan yang baik untuk kelonggaran selanjutnya dalam pembukaan sempadan kita,” tambahnya.

Sementara itu, pengendali lapangan terbang tidak melepaskan usaha dalam memastikan persekitaran lapangan terbang yang selamat untuk pelancong dan mengembalikan keyakinan dalam perjalanan udara.

Baru-baru ini, Malaysia Airports mempamerkan beberapa langkah berkemampuan teknologi yang dilaksanakan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) untuk memberikan pengalaman lapangan terbang tanpa sentuhan.

Langkah-langkah ini merangkumi pengecaman wajah, daftar masuk sendiri,pengisian bagasi, pemeriksaan keselamatan tanpa sentuhan dan pembasmian kuman automatik menggunakan UV.

Lebih banyak teknologi juga diterokai dengan membuat penanda aras amalan terbaik di lapangan terbang lain di seluruh dunia.