awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
Polis keluar 247 saman, sita 117 motosikal dalam operasi bersepadu
K-pop Demon Hunters cipta sejarah ketika Anugerah Grammy bermula
JDT kuasai perlawanan selepas permulaan sukar - Xisco Munoz
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

Malaysia-EU: Harapan tinggi untuk rundingan Perjanjian Perdagangan Bebas

Irfan Faruqi
Irfan Faruqi
13/03/2024
18:18 MYT
Malaysia-EU: Harapan tinggi untuk rundingan Perjanjian Perdagangan Bebas
PM Anwar (empat, kiri) turut menggesa EU mengkaji semula Peraturan Nyahhutan yang disifatkan sebagai memaksa perdagangan tanpa tarif. - Gambar fail
BERLIN: Malaysia-Kesatuan Eropah (EU) semakin hampir untuk memulakan rundingan mengenai Perjanjian Perdagangan Bebas (FTA).
Perkara itu dimaklumkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim melalui kenyataan yang dikeluarkan sejurus pertemuan bersama Naib Canselor Jerman, Dr Robert Habeck.
Dalam pertemuan Perdana Menteri bersama Habeck yang juga Menteri Hal Ehwal Ekonomi dan Perlindungan Iklim, Anwar turut menggesa EU mengkaji semula Peraturan Nyahhutan yang disifatkan sebagai memaksa perdagangan tanpa tarif.
Kenyataan itu turut memaklumkan, Malaysia mencadangkan kolaborasi pembangunan kapasiti dan kemahiran ASEAN-Jerman melalui latihan bersama, bengkel dan program mentor.
[LANGSUNG] Ikuti ucaptama oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim [ @anwaribrahim ] di SME Future Day 2024 yang bertempat di Berlin. #AWANInews https://t.co/oxucbUIPoU
— Astro AWANI (@501Awani) March 13, 2024
Malaysia juga membuka pintu penyertaan kepada Jerman dalam usaha peralihan tenaga negara seperti yang digariskan dalam Pelan Hala Tuju Peralihan Tenaga Negara (NETR), bagi menghasilkan tenaga lebih bersih, perkembangan hijau, laksana strategi nyahkarbon dan pembiayaan hijau.
Anwar bertemu Habeck di acara Zukunftsag Mittelstand atau Hari Masa Depan untuk Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) anjuran Pertubuhan Perniagaan Kecil dan Sederhana Jerman (BVMW), sebelum menyampaikan ucaptama di acara tersebut.
Topic Berkaitan
#Anwar Ibrahim
#perjanjian perdagangan bebas
#Dr Robert Habeck
#Malaysia-Kesatuan Eropah
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan