Polis Norway menahan aktivis alam sekitar muda, Greta Thunberg, semasa sebuah acara tunjuk perasaan di pekarangan pejabat Kementerian Kewangan di Oslo, lapor Reuters.

Thunberg menyertai acara itu bersama kumpulan demonstrasi yang sebahagian besarnya terdiri daripada penyokong etnik pribumi Sami. Mereka mendesak agar jentera turbin angin segera dipindahkan dari sebuah kawasan penting bagi kaum itu, yang turut menjadi zon padang ragut bagi rusa kutub.

Kumpulan penunjuk perasaan itu sudah beberapa hari berhimpun hingga menghalang akses masuk ke beberapa bangunan kerajaan. 

Thunberg dan beberapa aktivis lain yang bertindak menghalang salah satu pintu di pejabat Kementerian kewangan itu telah dialihkan anggota polis secara paksa, memandangkan mereka tidak mahu berganjak dan kekal dalam posisi duduk atau berbaring.

Sementara itu, peserta protes yang lain terus bersemangat mengibarkan bendera kaum Sami sambil berteriak supaya projek ladang angin itu dihentikan.

Mahkamah Agung Norway pada tahun 2021 sudah mengesahkan bahawa dua projek ladang angin di Fosen, yang terletak di tengah Norway, melanggar hak-hak kaum Sami di bawah konvensyen antarabangsa, namun turbin angin masih dilihat beriperasi lebih daripada 16 bulan selepas itu.