ANKARA: Sri Lanka mengenakan perintah berkurung di ibu negara Colombo selepas penunjuk perasaan cuba menyerbu kediaman peribadi Presiden Gotabaya Rajapaksa.
Beratus-ratus orang berkumpul berhampiran kediaman Rajapaksa pada siang hari untuk membantah krisis ekonomi negara, yang turut mengakibatkan bekalan elektrik diputuskan selama 13 jam.
Ketua Polis Negara C.D. Wickramaratne dalam satu kenyataan Khamis malam berkata perintah berkurung akan berlangsung "sehingga diberitahu" di beberapa kawasan di Colombo, lapor agensi Anadolu.
Penunjuk perasaan, yang terdedah kepada gas pemedih mata yang dilepaskan oleh polis, melaungkan "Go home Gota!" dan "Gota ialah seorang diktator".
Sri Lanka, perlu membayar balik pinjaman domestik dan asing yang dianggarkan berjumlah AS$7.3 bilion dalam tempoh 12 bulan akan datang, hanya memiliki rizab sebanyak AS$2.31 bilion setakat Februari dan mungkin menjadi muflis.
Penunjuk perasaan mendakwa amalan tidak wajar pentadbiran Rajapaksa menyebabkan rizab pertukaran asing negara itu susut dengan cepat, memberi kesan teruk kepada import penting dan menyebabkan kenaikan harga makanan ruji dan kekurangan barangan keperluan seperti gas memasak dan bahan api.
Meskipun kerajaan mengisytiharkan darurat untuk membendung harga barang keperluan yang melambung tinggi akibat penimbunan stok, sebahagian besar langkah itu tidak berjaya.
-- BERNAMA
Bernama
Fri Apr 01 2022

Meskipun kerajaan Sri Lanka mengisytiharkan darurat untuk membendung harga barang keperluan yang melambung tinggi akibat penimbunan stok, sebahagian besar langkah itu tidak berjaya. - Unsplash

Harga Barang Naik | Peniaga mengeluh, mungkin terpaksa gulung tikar
Segelintir peniaga di Terengganu khuatir terpaksa gulung tikar kerana tidak mampu menampung kos operasi berikutan kenaikan harga barang serta kekurangan pelanggan. Mereka mendakwa, kenaikan harga barang menyebabkan orang ramai kurang berbelanja sekali gus menyebabkan pendapatan mereka merudum selain terpaksa menanggung kerugian.

Banjir | Polis beri amaran sebar berita palsu ada kematian
Orang ramai terutamanya pengguna media sosial diingatkan tidak menyebarkan berita palsu mengenai kejadian banjir dan kepala air yang berlaku di beberapa kampung sekitar Kupang, Baling. Ketua Polis Daerah Baling, Superintendan Shamsudin Mamat memaklumkan, ia termasuk berita yang ditularkan mengenai kematian seorang mangsa akibat bencana berkenaan.

AWANI Pagi: Musim kemarau di Malaysia bermula, Adakah kita bersedia?
Sejak beberapa hari lalu, cuaca di Malaysia catat suhu panas melampau. Adakah musim kemarau di Malaysia sudah bermula? Adakah kita bersedia menghadapi perubahan itu? Apakah langkah pencegahan yang perlu dilaksanakan untuk berdepan dengan cuaca panas melampau? #AWANInews #MalaysiaSihat

Banjir: 50,000 penduduk New South Wales diarah pindah
Keadaan ribut dijangka mula reda pada Selasa namun ancaman banjir masih berterusan sehingga hujung minggu ini.

AWANI Ringkas: Bendung ketirisan minyak masak subsidi

Baling Banjir: Sembilan sekolah terjejas, JPN & PPD diarah siap sedia
Jabatan Pendidikan Negeri (JPN) dan Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) telah diminta bersiap sedia dan mengambil tindakan sewajarnya.

Pemberian subsidi adalah langkah betul bagi ringankan beban rakyat - Pakar ekonomi
Nungsari berkata pengumuman tersebut munasabah, tetapi pada masa yang sama ia akan memberi kesan kepada keadaan kewangan kerajaan.

Jiwa SME | Geran digital bantu aktifkan pemasaran syarikat
Pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) menjadi detik hitam buat Usahawan NM Aircond Sdn Bhd, Masitah Mohd Afandy. Mana tidaknya, dia hampir menutup syarikat perkhidmatan selenggara penghawa dingin yang diusahakan sejak 2014 kerana kehabisan simpanan dan aliran tunai.

Niaga AWANI: Malaysia Digital | Tadbir urus MD diselaras di peringkat tertinggi
Tadbir urus dan strategik pelaksanaan Malaysia Digital (MD) akan diselaras di peringkat tertinggi kerajaan dan pemantauan serta penambahbaikan akan dibuat dari semasa ke semasa, kata Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob. Menurutnya, Kabinet juga telah bersetuju untuk menubuhkan Jawatankuasa Koordinasi MD (MD-CC) bagi menyelaras tadbir urus dan operasi serta penganugerahan status.

Arsenal tandatangani Gabriel Jesus daripada Manchester City
Jesus menjadi pemain keempat dibawa masuk Arsenal dalam jendela perpindahan kali ini selepas.

Perintah berkurung di perairan tujuh daerah ESSZone dilanjut sehingga 24 Jun
Perintah berkurung membabitkan perairan tujuh daerah di Zon Selamat Pantai Timur Sabah (ESSZone) yang berakhir esok dilanjutkan sehingga 24 Jun ini.

Kes berkemungkinan COVID-19 kembali meningkat di Korea Utara
Ini kali pertama jumlah itu melepasi paras 100,000 dalam tempoh tiga hari.

Perintah berkurung ESSZone hanya libat kawasan laut - Polis
Pelaksanaan perintah berkurung dari 6 petang hingga 6 pagi yang dilanjutkan hingga 25 Mei ini hanya melibatkan kawasan laut di tujuh daerah dalam Zon Selamat Timur Sabah (ESSZone).

Perintah berkurung di Sri Lanka dilanjutkan sehingga 11 Mei
Presiden Sri Lanka Gotabaya Rajapaksa pada Selasa melanjutkan perintah berkurung sehingga 11 Mei susulan bantahan yang masih berterusan di negara ini.

COVID-19: Penamatan perintah berkurung di Shanghai ditangguhkan
Perkembangan itu mengecewakan penduduk dan pihak berkuasa kerana kes terus meningkat.

COVID-19: Penduduk Shanghai ketuk periuk, kuali tanda protes
Mereka mendakwa, sumber makanan telah kehabisan dan penguatkuasaan yang berat menyebabkan ramai mengkritik perintah berkurung itu.

COVID-19: Shanghai tangani kekurangan makanan susulan perintah berkurung
Lebih ramai pekerja penghantaran telah kembali bekerja untuk memastikan rantaian makanan mencukupi.

Bantahan memuncak, menteri Kabinet Sri Lanka tawar letak jawatan
Ia membuka laluan untuk membentuk Kabinet baharu, susulan perbincangan yang diadakan dengan Perdana Menteri Mahinda Rajapaksa pada Ahad.

Nafi hak rakyat dapat rawatan, kerajaan arah semua wad kecemasan di Shanghai dibuka
Arahan itu dikeluarkan sejurus selepas beberapa siri insiden yang mencetus kemarahan orang ramai.

Sri Lanka kuat kuasa perintah berkurung selama 36 jam
Sri Lanka mengisytiharkan perintah berkurung di seluruh negara dari 6 petang Sabtu hingga 6 pagi Isnin.