Belia berpendidikan tinggi menganggur lebih enam bulan di Korea Selatan catat paras tertinggi

Pengangguran jangka panjang di Korea masih tinggi, khususnya dalam kalangan golongan berusia 20-an dan 30-an yang memiliki ijazah. - Gambar hiasan/Reuters
SEJONG: Bilangan individu berumur 20-an dan 30-an yang memiliki ijazah sarjana muda empat tahun tetapi menganggur lebih enam bulan meningkat ke paras tertinggi dalam 13 bulan, menurut data pada Ahad, lapor Agensi Berita Yonhap.
Ringkasan AI
- Bilangan individu berumur 20-an dan 30-an yang memiliki ijazah sarjana muda tetapi menganggur lebih enam bulan meningkat ke paras tertinggi dalam 13 bulan, menurut data Agensi Berita Yonhap.
- Seramai 119,000 orang masih menganggur lebih enam bulan pada bulan lepas, mencerminkan angka tertinggi dalam empat tahun, menurut Statistik Korea.
- Pengangguran jangka panjang di Korea masih tinggi, khususnya dalam kalangan golongan berusia 20-an dan 30-an yang memiliki ijazah empat tahun, mencapai jumlah tertinggi sejak September tahun lepas.
Daripada 658,000 penganggur di seluruh negara bulan lepas, pengangguran jangka panjang merangkumi 18.1 peratus.
Khususnya, golongan berusia 20-an dan 30-an yang mempunyai sekurang-kurangnya ijazah empat tahun berjumlah 35,000, tertinggi sejak September tahun lepas apabila angka itu mencecah 36,000.
Walaupun jumlah golongan muda yang diklasifikasikan sebagai "berehat" iaitu tidak terlibat dalam sebarang usaha mencari pekerjaan menurun, pakar berkata isu keserasian pekerjaan dalam kalangan belia berkelulusan tinggi masih belum diselesaikan.
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami


